Problemen+bij+niet+couperen
Nieuws
©

Problemen bij niet couperen

Zonder ingrijpende maatregelen zorgt het niet couperen van staarten voor grote welzijnsproblemen. Recent onderzoek aan de universiteit van Minnesota laat dat nog maar eens zien. Bij vrijwel alle varkens wordt er aan de lange staart gebeten, achttien procent moet naar de ziekenboeg en vijf procent moet worden geëuthanaseerd.

Het onderzoek begon met 352 biggen bij de zeug. Bij de helft van iedere toom werd de staart gecoupeerd, bij de andere helft niet. De biggen werden op 4 weken gespeend. Na spenen werden de biggen met staarten bij elkaar opgelegd, net als de biggen met gecoupeerde staarten.

Op 9 weken leeftijd werden de biggen naar de vleesvarkensstal gebracht, omdat er te weinig ruimte was in de hokken voor de gespeende biggen. Van beide groepen zijn 120 biggen gezocht zonder enige beschadiging aan de staart en opgelegd in de vleesvarkensstal. Hier kwamen 30 dieren (15 borgen, 15 gelten) bij elkaar in het hok.

Tijdens het onderzoek werd het optreden van staartbijten gevolgd. Dit werd geklasseerd als: 0 = geen schade, langzaam oplopend naar 4 = gedeeltelijk of geheel verlies van de staart. Varkens met een score 3 of 4 werden naar de ziekenboeg gebracht.

Het staartbijten begon al bij de gespeende biggen. Bij de biggen met lange staarten had 41 procent al schade. Bij de gecoupeerde biggen was dat 2 procent. In de vleesvarkensstal had 89 procent van de varkens met lange staarten in meer of minder mate last van staartbijten. De eerste uitbraak van staartbijten begon op een leeftijd van 11 weken bij de varkens met lange staarten, bij de varkens met gecoupeerde staarten was dat zes weken later.

Tijdens de ronde werd 18 procent van de varkens met lange staarten naar de ziekenboeg gebracht. Bij de varkens met gecoupeerde staarten was dat vijf procent. Uiteindelijk kregen van de varkens met gecoupeerde staarten 116 dieren de volledige marktwaarde uitbetaald. Twee dieren werden door de slachterij gekort en twee dieren werden geëuthanaseerd. Van de varkens met lange staarten kregen maar 108 varkens de volledige marktwaarde. Drie varkens werden gekort door de slachterij. Drie varkens werden op de slachterij afgekeurd, zes dieren werden geëuthanaseerd.

De onderzoekers concluderen dat het beter is om de staarten te couperen. Dat is maar een kleine ingreep ten opzichte van de pijn en problemen door het staartbijten die varkens met lange staarten anders meemaken.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer