Bio%2DSAAI%2Dcurity
Blog
©

Bio-SAAI-curity

Het is nu nog net december 2016. In Nederland waart het vogelgriepvirus rond en het PED-virus heeft onlangs de sprong gemaakt naar Noord-Brabant. Aandacht voor diergezondheid is van alle tijden. Dat blijkt wel uit de organisatie van alweer het elfde praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid in januari 2017. “Ziektes buiten de deur houden” is het thema. Tijdens dat symposium zal ik een workshop verzorgen over biosecurity en hygiëne. De werktitel heb ik ‘bio-SAAI-curity’ meegegeven. Van tevoren had de organisatie, noch ik kunnen bevroeden hoe HOT dit onderwerp zou worden.

Voor zowel het vogelgriepvirus als het PED-virus geldt dat goede hygiëne en een super ingerichte externe biosecurity de enige manier is om je bedrijf te beschermen tegen insleep van die kiemen. Want als het virus eenmaal binnen de stalmuren is, weet je in geval van vogelgriep wat er gaat gebeuren. Na het binnenhalen van het PED-virus weet je ook zeker dat er een behoorlijke schade zal ontstaan. Ook zal het een enorme uitdaging worden om weer van die virusziekte af te komen.

Misschien zult u denken: “Ja, ja dat weet ik al, vertel eens wat nieuws!” Mijn ervaring is echter dat er op bijna elk bedrijf wel ‘lekken’ te vinden zijn in de biosecurity. Er zijn grote hygiënelekken, vaak hebben deze te maken met het afleveren of aanvoeren van  dieren. Kleine lekken hebben vaak te maken met verkeerde looproutes en het niet goed benutten van hygiënesluizen.

Ik snap het wel: Het is ook niet leuk om met hygiëne bezig te zijn. Het is vaak lastig en het kost extra tijd en moeite om het elke keer weer goed te doen. Bovendien weet je niet hoe vaak je een probleem op je bedrijf voorkomen hebt door de goede biosecurity. Je krijgt dus geen directe beloning voor goed gedrag. Hier ligt volgens mij dan ook het risico dat biosecurity SAAI wordt en minder aandacht krijgt. Mijn advies aan elke veehouder is om de inrichting en de biosecurity-maatregelen op je bedrijf te laten doorlichten en te laten beoordelen. Vreemde ogen dwingen en helpen je het goed te blijven doen. Achteraf was bio-HOT-curity misschien een betere titel geweest voor mijn workshop.

Ik wens u een gezond 2017!

Manon Houben
Hoofd varkensdierenartsen bij GD

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer