Sneller+in+actie+antibiotica
Nieuws
©

Sneller in actie antibiotica

Vanaf 2017 krijgen varkenshouders sneller te maken met maatregelen als ze veel antibiotica gebruiken. De SDa adviseert om ook de bedrijven die structureel hoog in het signaleringsgebied zitten te laten vallen onder de regels voor de bedrijven in het actiegebied.

Vanaf 2017 krijgen varkenshouders sneller te maken met maatregelen als ze veel antibiotica gebruiken. De SDa adviseert om ook op de bedrijven die structureel hoog in het signaleringsgebied zitten,direct maatregelen te nemen die het antibioticagebruik verlagen, net als geldt voor de bedrijven in het actiegebied.

De SDa hanteert voor wat betreft het antibioticagebruik drie categorieën: Het streefgebied is waar alle varkensbedrijven naar toe moeten qua antibioticagebruik; in het signaleringsgebied is er extra aandacht nodig voor het antibioticagebruik en zijn wellicht maatregelen nodig; in het actiegebied zijn direct maatregelen nodig om het antibioticagebruik snel te verlagen. De IKB-organisaties zijn daarbij verantwoordelijk voor de uitvoering van deze maatregelen. Vanaf 1 januari 2017 adviseert de SDa  om ook de bedrijven die met hun antibioticagebruik structureel hoog in het signaleringsgebied zitten, te laten vallen onder de regels van het actiegebied. Dat betekent dat ze in overleg met hun dierenarts direct maatregelen moeten nemen om het antibioticagebruik snel te verlagen.

De benchmarkwaarden veranderen in 2017 nog niet. Het streefgebied is voor vleesvarkens 0 tot 10 dierdagdoses, voor gespeende biggen 0 tot 22 dierdagdoses en voor zeugen met zogende biggen 0 tot 10 dierdagdoses. De bovengrens van het signaleringsgebied is 12 dierdagdoses voor vleesvarkens, 40 dierdagdoses voor gespeende biggen en 20 voor zeugen met zogende biggen. Daarboven vallen bedrijven in het actiegebied.

In 2018 komen er nieuwe benchmarkwaarden. De SDa zal daarbij onder andere gebruik maken van het onderzoek onderzoek naar de kritische succesfactoren voor een verantwoord antibioticagebruik. Dat onderzoek zal halverwege 2017 zijn afgerond. Vanaf 2018 komen er dan nieuwe benchmarkwaarden voor het streefgebied, signaleringsgebied en actiegebied.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer