PED+binnen+24+uur+verspreid
Nieuws
©

PED binnen 24 uur verspreid

Binnen 24 uur kan de mens PED naar een andere afdeling verspreiden. Gelukkig is dit wel te voorkomen door de handen te wassen en van kleding en schoeisel te wisselen. Onderzoek door de universiteit van Minnesota toont dat aan.

Binnen 24 uur kan de mens PED naar een andere afdeling verspreiden. Gelukkig is dit wel te voorkomen door de handen te wassen en van kleding en schoeisel te wisselen. Onderzoek door de universiteit van Minnesota toont dat aan.

Over de rol van kleding, schoeisel en de mens bij het overbrengen van het PED-virus was tot nu toe niet veel met zekerheid bekend. De universiteit van Minnesota heeft daarom een onderzoek opgezet om hier meer inzicht in te krijgen.

Varkens in één afdeling werden tijdens het onderzoek besmet met het PED-virus. De volgende dag was de uitscheiding van het PED-virus door deze varkens al op zijn hoogst. Tot en met dag 19 bleef de uitscheiding van het virus door de varkens verhoogd. In de proef werden drie niveaus van bio-security vergeleken: geen aanvullende maatregelen, of handen wassen en wisselen van kleding en schoeisel, of als derde ook nog douchen.

Zonder aanvullende maatregelen werd de PED-infectie al binnen 24 uur door de medewerkers verspreid naar de afdelingen met gezonde varkens. Die verspreiding door de medewerkers bleef doorgaan totdat de dieren in de zieke afdeling geen PED-virus meer uitscheidden.

De verspreiding van het PED-virus bleek echter wel te voorkomen door het handen wassen en wisselen van kleding en schoeisel (het middelste niveau van bio-security). Ook al werd hierbij soms op het gezicht en in de haren van medewerkers PED-virus gevonden. De varkens werden hier echter niet door besmet.

Bij het hoogste bio-security niveau met douchen en omkleden waren de medewerkers zelf ook vrij van het PED-virus. Het virus werd dan ook niet verspreid en de varkens bleven gezond.

Het effect van zowel het middelste als hoogste niveau van bio-security bleef voortduren, ook al produceerden de zieke varkens 19 dagen lang PED-virus. Ook daarna bleven de varkens nog vrij van PED, tot aan het einde van de proef op vijf weken na de besmetting werd het virus niet gevonden.

Meer leren over bio-security op uw bedrijf? Bezoek dan de Kennissessie Hygiëneprotocollen.

Bekijk hier de Uitnodiging Kennissessie Hygieneprotocollen

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer