Vrijloop+in+kraamhok+kan
Achtergrond
©

Vrijloop in kraamhok kan

In een kraamhok die de zeug meer ruimte geeft om te bewegen kan je dezelfde technische resultaten behalen. Bedrijfsleider Marc Woods in Norfolk heeft er drie jaar ervaring mee en hij ziet geen verschil met de andere kraamhokken op zijn bedrijf

Voor Woods is er overigens maar één reden waarom de kraamhokken met vrijloop op zijn bedrijf zijn: “Ze waren op het juiste moment en tegen de juiste prijs beschikbaar.” Woods huurt een zeugenbedrijf op een groot akkerbouwbedrijf. Hij heeft zelf een fokzeugenstapel waarmee hij fokgelten voor Rattlerow fokt. Hij heeft de aanwezige stallen op het zeugenbedrijf zo efficiënt mogelijk omgebouwd om zijn zeugenstapel uit te kunnen breiden naar 700 zeugen. Omdat hij nog een tekort had aan kraamhokken kocht hij in 2011 een eerste Portapig, een mobiele kraamafdeling, van de Noord-Ierse leverancier Finrone. De ervaringen daarmee waren prima; de bigproductie werd erdoor verhoogd. Een jaar later had hij een tweede unit nodig. Hij kreeg de kant-en-klare kraamafdeling met plaats voor twintig zeugen voor een aantrekkelijke prijs. Deze keer waren het kraamhokken met vrijloopmogelijkheden.

De kraamboxen in de Portapig-unit zijn een prototype van de Freedom Farrower 360,die heet zo omdat de zeug 360 graden kan draaien als de box geheel geopend is. De zeug is de eerste dagen na werpen op te sluiten in de box. Daarna klap je de boxwand weg. Er ontstaat dan een schuine wand met waarachter het biggennest zit.

Woods haalt in het vrijloopkraamhok een uitval van 12,2 procent. Dat is vergelijkbaar met de andere Portapig-unit en aanzienlijk lager dan in zijn oudere kraamafdelingen. Daarnaast groeien de biggen in de mobiele units harder en zijn tomen uniformer. De biggen wegen bij spenen op vier weken leeftijd gemiddeld acht kilo, terwijl de biggen in de oudere kraamafdelingen op 7,5 kilo uitkomen.

Het vrijloopsysteem werkt volgens Woods goed genoeg. Toch kiest hij niet voor meer vrijloop kraamhokken. “De dieren zijn veel vuiler omdat de zeug overal mest. Maar mijn belangrijkste argument is dat ik de biggen niet bij kan voeren, zonder dat dat de zeug erbij kan.”

Bekijk hier de beeldreportage.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer