Trots+varkenshouder+zijn
Blog
©

Trots varkenshouder zijn

Als nieuwe blogger voor Varkens.nl wil ik mij eerst even voorstellen. Ik ben Frank van den Berg, 51 jaren jong en getrouwd met Anja. Samen zijn we trotse ouders van Bram (21) , Dirk (19) en Lobke (16). Wij wonen in het Brabantse Neerloon in de gemeente Oss.
Zes jaar geleden hebben we een varkensbedrijf kunnen kopen op één kilometer afstand van ons huis. Na het binnenhalen van de benodigde vergunningen hebben we een nieuwe stal gebouwd en houden we ongeveer 4.000 ‘Beter Leven-vleesvarkens’. De meeste biggen zijn afkomstig van onze huurlocatie met 300 zeugen. Tot 2015 heb ik het houden van varkens gecombineerd met het werken als varkensspecialist bij een mengvoederfabrikant.

Ondernemerschap zit echter in mijn bloed. De drang om een eigen bedrijf te beginnen werd met het jaar groter. Vandaar die stap om volledig te gaan voor het varkenshouderschap. Dit leidde tot uiteenlopende reacties. Enkele collega’s verklaarden mij voor gek om op zo’n leeftijd nog in het diepe te springen: ‘Alle vastigheid op een fatsoenlijk inkomen gooi je weg’. Maar er waren ook mensen die het geweldig vonden dat ik mijn droom uit liet komen.
En zo is het maar net. Zie je beren op de weg of zie je juist kansen? Wil je dat jouw omgeving je varkensbedrijf ziet als een bron van ergernis vanwege de stank en de rotzooi? Of zorg je er juist voor dat ze jouw onderneming zien als een net bedrijf waar op een keurige wijze varkens worden gehouden waarbij de overlast tot een minimum beperkt is? Ik ga voor dit laatste!

Zo hebben we onlangs een ondergrondse kadaverkoeling aangeschaft. Die is niet voor niets, maar de ophaalfrequentie gaat wel flink terug. Bovendien zien de mensen geen dode varkens meer door de lucht zweven als de destructor ze ophaalt. Maar het allergrootste voordeel is de afwezigheid van onprettige luchtjes bij warmte. Fietsers en wandelaars hoeven niet meer met een dichtgeknepen neus te passeren.
Al met al proberen we goed te zijn voor onze varkens en het goed te doen voor onze omgeving. Dat geeft ons meer werkplezier en we kunnen trots varkenshouder zijn.

Frank van den Berg
Varkenshouder in Neerloon

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer