40+procent+erbij+in+2017%3F
Nieuws
©

40 procent erbij in 2017?

Over 2015 komen de becijferingen van de export van dierlijke mestproducten inclusief onbehandelde mest en champost uit op 46,6 miljoen kilo fosfaat. Het Projectbureau Lokale Mestverwerking (PLMV) en Bureau Mest Afzet (BMA) hebben voor de vierde keer een inventarisatie van de mestverwerkingscapaciteit in Nederland gemaakt. Naast het in kaart brengen van de verwerkingslocaties en de verwerkingscapaciteit en export van mestproducten is voor het eerst de export van onbehandelde mest en champost meegenomen. In totaal zijn er vragenlijsten verstuurd naar 177 verwerkingsinitiatieven in Nederland. Bijna 40 procent heeft niet gereageerd zodat de verwerkingscapaciteit en exporthoeveelheid is ingeschat.

Voor 2016 is de totale verwerkingscapaciteit bij draaiende initiatieven geschat op 35,9 miljoen kilo fosfaat. Bijna 40 procent van de in werking zijnde initiatieven is in eigendom van loonbedrijven. 30 procent is in eigendom van boeren of boerencoöperaties. Bijna 6 procent is een samenwerking van boeren en loonwerkers.

Er zijn nog verschillende initiatieven in ontwikkeling die tezamen goed kunnen zijn voor de verwerking van ruim 30 miljoen kilo fosfaat. De verwachting is dat in 2017 bijna 15 miljoen kilo fosfaat meer verwerkt zal worden (bijna 40 procent erbij). Enerzijds is dat verwerkingscapaciteit van nieuwkomers en anderzijds uitbreiding bij bestaande verwerkers, stellen PLMV en BMA.

Ook een betere regionale invulling zal de komende jaren aandacht vergen. Met name de ontwikkeling van extra mestverwerkingscapaciteit in de regio Oost is nodig.
Lees hier het BMA-rapport 2016.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer