Geen+korting+varkensrechten+door+uitstel
Nieuws
©

Geen korting varkensrechten door uitstel

Het uitstel van fosfaatrechten voor melkvee heeft niet direct gevolgen voor de varkenssector. Het is in ieder geval op dit moment niet mogelijk om te korten op varkensrechten, meldt Ruud Verbakel van Van Dun Advies. Wel moet Staatssecretaris Martijn van Dam maatregelen zoeken om de fosfaatproductie in 2017 in te perken.

De invoering van fosfaatrechten voor melkvee is uitgesteld tot 1 januari 2018. De Europese Commissie ziet de gratis verstrekking van verhandelbare rechten namelijk als ongeoorloofde staatssteun.

In eerste instantie heeft dit uitstel geen consequenties voor de varkenssector. “Op basis van de huidige meststoffenwet kan de staatssecretaris niet korten op de varkensrechten, meldt Verbakel. “Voordat hij dit instrument  kan inzetten is aanpassing van de wet nodig en dat is dus nu uitgesteld. Het uitstel van fosfaatrechten heeft de meeste impact op melkveehouders. Er is nu volgend jaar geen handel in fosfaatrechten mogelijk en daarmee ook geen afroming van rechten. Dat betekent dat de generieke korting bij invoering van de rechten hoger zal uitvallen dan acht procent.”

Wel zal volgend jaar op de een of andere manier de  fosfaatproductie in Nederland omlaag moeten. Als Nederland in 2017 opnieuw het productieplafond  van fosfaat overschrijdt is de kans klein dat Nederland de derogatie  kan behouden. Dat betekent dat het mestoverschot groeit en dat zal gevolgen hebben voor de kosten van mestafzet en de verplichte verwerkingspercentages.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer