Dertig+jaar+vooruit+met+nieuwe+kraamstal
Nieuws
©

Dertig jaar vooruit met nieuwe kraamstal

Bij de bouw van de nieuwe stal maakten Jan, Carinne, Femke en Luuk Nijhof een bewuste keuze voor kraamhokken voor vrijlopende zeugen. Ze willen net als met de vorige kraamstal een jaar of dertig vooruit kunnen. De open dag op vrijdag 14 oktober trok veel belangstelling.

De opening van de nieuwe stal werd verricht door Ingrid Jansen, voorzitter van de NVV. Ze noemde de keuze voor vrijloopkraamhokken een stap die duidelijk aantoont dat varkenshouders oog hebben voor de maatschappij.

In de nieuwe stal zijn in totaal 260 ProDromi kraamhokken gekomen. Samen met de bouw van de nieuwe afdelingen voor de drachtige zeugen maakte dit een uitbreiding mogelijk naar 1.050 zeugen. De uitbreiding is volgens Jan Nijhof nodig omdat de twee bedrijfsopvolgers Femke en Luuk een toekomst te kunnen bieden. De keuze voor de vrijloop kraamhokken heeft hier ook mee te maken. “Het systeem zal zich nog wel moeten bewijzen”, vindt Jan Nijhof. “Over vijf jaar weten we meer.”

De keuze voor de vrijloop kraamhokken gaat gepaard met een hogere kostprijs voor de biggen. “Becijferd is een euro extra voor de investering en een euro extra voor de extra arbeid”, vertelde Anita Hoofs, onderzoeker van de WUR. “De zeugenhouders laten zien dat ze hiervoor willen kiezen. Nu zouden ook supermarktketens ook die stap moeten zetten.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer