Noaberbig+vergt+meer+inspanning
Nieuws
©

Noaberbig vergt meer inspanning

De aanpak van PRRS is niet eenvoudig, blijkt uit de ervaringen met de Noaberbig. Arjan Schuttert, varkensarts bij dierenartspraktijk De Oosthof, ziet nog steeds opties. Al is het wel nodig om veel zaken tegelijkertijd goed op orde te krijgen.

Tijdens een avond voor adviseurs in de varkenssector wisselden de dierenartsen van De Oosthof hun ervaringen uit van het grote dierenartsencongres in Ierland dit jaar. Een van de onderwerpen op dit congres was het PRRS-virus. Uit het internationale onderzoek en ervaringen blijkt dat dit virus lastig onder controle is te houden.  In de Verenigde Staten wordt daartoe geregeld luchtfiltering toegepast, maar dan wel in combinatie met goed management van de biosecurity, ARC (regionale bestrijding) en PRRS-vaccinatie. Het lastige is dat het PRRS virus het immuunsysteem voor de gek kan houden. Het maakt nep antistoffen en verstopt zich in de afweercellen (macrofagen). Daarbij is de weerstand na vaccinatie maar van betrekkelijk korte duur.

Om PRRS toch aan te pakken is De Oosthof twee jaar geleden gestart met  het project Noaberbig. Dat is een regionale aanpak van de PRRS waarbij een aantal  buren samenwerken  en  de ervaringen uitwisselen. De resultaten zijn hiermee soms goed,  soms minder. Het lukt volgens  Schuttert niet altijd goed om alle tien de punten uit  het plan goed  aan te pakken. “Spenen op 4 weken lukt bijvoorbeeld niet altijd goed, of de hygiëne of drinkwaterkwaliteit kan beter. Wel hebben we ervaren dat het heel goed is om op elkaars bedrijven te kijken (via een film). Dat voorkomt bedrijfsblindheid.”

Voor  het welslagen van het project Noaberbig zal de aanpak op de bedrijven strikter moeten. “Er moeten een aantal zaken allemaal tegelijkertijd goed”, zegt Schuttert. “De huisvesting moet goed (een goede ventilatie en genoeg ruimte) én de voeding en drinkwatervoorziening én de hygiëne én de externe biosecurity (dieren, transportmiddelen) én de interne biosecurity (all-in, all-out, knip tussen de diergroepen) én tenslotte vaccinatie tegen PRRS.”

Voor varkenshouders die meer willen weten over de aanpak van PRRS organiseert De Oosthof op 4 oktober een bijeenkomst.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer