Zonne%2Denergie+%E2%80%99s+nachts+gebruiken
Nieuws
©

Zonne-energie ’s nachts gebruiken

Overdag produceren de zonnepanelen op de stallen van Henk Roefs ruim voldoende energie. Door de energie op te slaan kan hij het overschot nu bijvoorbeeld ’s nachts gebruiken. Op 14 oktober werd de installatie officieel geopend.

Op het bedrijf van Henk Roefs liggen 1300 zonnepanelen. Die produceren geregeld meer energie dan Roefs op dat moment nodig heeft en op andere momenten juist te weinig energie of helemaal niet. Een eventueel overschot aan energie vloeit naar het elektriciteitsnet en wordt door huishoudens of bedrijven gebruikt. De prijs voor deze teruggeleverde energie is echter doorgaans veel lager dan de inkoopprijs van energie.

In overleg met Willem Buiter van Agro Energieadvies is Roefs op zoek gegaan naar een oplossing om efficiënter om te gaan met de energie van de zonnepanelen. Die is gevonden in de opslag van het overschot in batterijen. Daardoor kan Roefs de zonne-energie bijvoorbeeld ook ’s nachts gebruiken.

Daarnaast is het mogelijk om de energie op gunstige momenten terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Juist op de momenten dat er minder aanbod is vanuit zonnepanelen of windmolens. Roefs heeft hoge verwachtingen van de energie-opslag. Hij denkt dat de investering ook zonder subsidie in drie tot vijf jaar is terug te verdienen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer