1%25+bevolking+nabij+15+veebedrijven
Nieuws
©

1% bevolking nabij 15 veebedrijven

Minstens 204.473 Nederlanders wonen binnen 1 kilometer van 15 of meer veehouderijen. De meeste van die mensen wonen in Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant in gebieden met intensieve veehouderijbedrijven. Dat zou betekenen dat 1 procent van de Nederlandse bevolking in zo’n veehouderijrijk gebied woont. Dat blijkt uit het onderzoek 'Megastallen' van De Monitor van KRO-NCRV. Zij analyseerden cijfers van DR3Data en het CBS.

Reden is het eerder dit jaar gepubliceerde onderzoek van het RIVM, Universiteit Utrecht (IRAS), Wageningen UR en NIVEL: Veehouderij en gezondheid omwonenden. De onderzoekers vermoeden in hun publicatie dat de fijnstof- en ammoniakuitstoot meer longontstekingen en verminderde longfunctie veroorzaken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer