Factor+mens+allerbelangrijkste
Nieuws
©

Factor mens allerbelangrijkste

Vleesconcepten in de varkenshouderij zijn afgestemd op concrete dierenwelzijnszaken als vierkante meters en hokverrijkingsmaterialen. “Maar in geen enkel concept zit de factor mens”, zei Anita Hoofs varkensonderzoeker bij Wageningen Livestock Research. “En dat terwijl de mens het allerbelangrijkste is om in te spelen op het welzijn van het varken. Een varkenshouder met de oudste stallen kan geweldige prestaties met zijn varkens halen als hij goed vakmanschap aan de dag legt.” Dat stelde Hoofs tijdens de studiemiddag over kritieke aandachtspunten bij jonge biggen van Trouw Nutrition op 6 oktober in Gent.

Het varken moet kunnen vertrouwen op de verzorger en zich veilig voelen. Dat zorgt voor rust in de stallen. Bovendien moet de mens zien wat normaal gedrag is van het dier. “Opspringende zeugen als je een afdeling betreedt, is geen gunstig signaal”, zegt Hoofs. “Rust, ruimte en hokverrijking geven voor het uitvoeren van natuurlijk gedrag is de opdracht voor de toekomst. Ruimere kraamhokken en vrijloop van kraamzeugen passen in die visie, een ontwikkeling die vanuit de markt gestimuleerd zal worden.”

Het observeren van varkens mag volgens Hoofs wat tijd kosten, mits het ook wat oplevert. Zo hebben kraamzeugen met een te hoge ademhalingsfrequentie het veel te warm. “Daardoor zijn ze minder fit en vreten minder en verliezen meer conditie. 13 tot 18 keer per minuut is normaal, dus tel de ademhaling eens”, tipte Hoofs.

Het verzorgen van een comfortabel klimaat voor elke diercategorie, is volgens haar eveneens een belangrijke welzijnsfactor om op in te spelen. Als je een microklimaat voor zuigende biggen op een voldoende grote ruimte (1,1 vierkante meter) kunt creëren, kan de ingestelde ruimtetemperatuur in de kraamafdeling gerust twee graden omlaag. “Harder ventileren is gunstig voor het welzijn van de kraamzeug, de voeropname en de biest- en melkproductie. Het conditioneren en koelen van lucht bij alle varkenscategorieën is de toekomst.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer