Verstoorde+wateropname+kost+10+gram+groei
Achtergrond
©

Verstoorde wateropname kost 10 gram groei

Vleesvarkens moeten volop water krijgen, vindt varkenshouder Thierry Janssens in het Belgische Aalter. “Het is een primaire levensbehoefte en ondersteunt bij het goed laten verlopen van stofwisselingsprocessen. Als een varken behoefte heeft aan water moet het dier dat ook te allen tijde op kunnen nemen. Daarom wil ik geen enkel varken teleurstellen als die wil drinken.”

Daarom heeft Janssens de drinknippels in de hokken met vleesvarkens overal afgesteld op het maximale debiet. Ook heeft hij de filters verwijderd. “Die kunnen alleen maar leiden tot verstoppingen en dus een verstoorde wateropname.”
De waterafgifte van de nippels schat hij op ruim 2 liter per minuut. “Bij vleesrijke varkens die altijd makkelijk vers water kunnen drinken, is de voeropname maximaal. Ze groeien harder en efficiënter omdat hun metabolisme optimaal functioneert. Beperken van de watergift en verstoringen kosten minimaal tien gram groei per dag. Dat blijkt uit een test op mijn eigen varkensbedrijf. Daarom heb ik ook de filters bij de drinknippels in de biggenafdelingen eruit gehaald.” De gespierde vleesvarkens bij Janssens blaken van gezondheid en groeien 870 gram per dag.
Wat Janssens ook doet is het dagelijks registreren van het waterverbruik in de nieuwe vleesvarkensstal in zeven afdelingen met bijna 1.800 plaatsen. In die proefstal voert hij namelijk ook voerproeven uit. In elke afdeling zitten twee aparte voerlijnen en per lijn wordt de wateropname  bijgehouden. “Het opnamepatroon van water verandert eerder dan de voeropname. Als 50 liter minder wordt opgenomen door 128 dieren, dan is er meestal niets aan de hand. Is dat 100 liter dan maak ik mij wel zorgen over de gezondheid en ga ik nog een keer extra goed kijken bij de borgen en gelten. Mochten dieren ziek zijn en een behandeling sorteert effect, dan zie je dat ook sneller aan de stijgende wateropname. Cijfers gaan leven als je je er dagelijks mee bezig houdt. Ook heb je een extra tool in handen om je bedrijfsvoering bij te kunnen sturen.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer