Blijven+leren%21
Blog
©

Blijven leren!

Als ondernemer of varkenshouder moet je constant leren. Een leven lang leren, zoals het mooi verwoord staat in de nota: “Een recept voor duurzaam varkensvlees”, van LTO, NVV en de COV. Mede daarom bezocht ik onlangs een thema-avond over diergezondheid in Zuid-Nederland. De zaal was goed gevuld met leergierige varkenshouders.

Een varkenshouder gaf daar een inleiding over zijn eigen zeugenbedrijf. Dit nieuwe SPF-bedrijf in een varkensarm gebied draaide topresultaten. Op jaarbasis produceerde hij momenteel ruim 35 biggen per zeug per jaar.

Opvallend was dat de gezondheidskosten op dit SPF-bedrijf bijzonder laag zijn: slechts € 1,29 per afgeleverde big. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de SPF-status van het bedrijf en het produceren in een vier wekensysteem. Om een optimaal presterend vleesvarken te krijgen entte hij alle biggen tegen Circo. Omdat het goed ging is hij daarmee gestopt. Na verloop van tijd kwamen er toch weer meer achterblijvers bij de vleesvarkens. Dus startte hij weer met het vaccineren tegen Circo. Drie maanden later echter heeft hij de standaarddosering per enting teruggebracht naar 0,6 cc per big. Wetenschappelijk is er geen bewijs dat zo’n lage dosering effectief is, maar op zijn SPF-bedrijf is hij tevreden met het behaalde effect.

Wat ik mooi vind aan dit verhaal is dat deze ondernemer iets durft uit te proberen. Hij begint met een enting, maar durft er ook mee te stoppen. Dit kan alleen omdat hij de resultaten goed monitort en evalueert. Daarnaast ziet hij nog meer kansen. Zo heeft hij ideeën om te onderzoeken of hij alleen de zes laatst geboren biggen hoeft te enten met de volledige dosis. Deze biggen hebben vaak minder biest gehad dan de toomgenoten die eerder zijn geboren. Een ander alternatief is volgens hem alleen de zes lichtste biggen van een toom vaccineren.

Het steeds blijven zoeken naar het optimale resultaat kenmerkt een goede ondernemer. Dit betekent steeds dingen blijven bedenken, iets durven proberen, maar vooral ook goed volgen van je plannen.

Pieter Swinkels
LEAN-coach

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer