Geen+aankoop%2C+geen+PRRS%2Dprobleem
Bedrijf in Beeld
©

Geen aankoop, geen PRRS-probleem

Door de overstap naar eigen aanfok kreeg Andrew Paul de PRRS-problemen onder de knie.

Andrew Paul heeft een gesloten bedrijf met 350 zeugen in Woodbridge (Suffolk) in Groot Brittannië. Het bedrijf kampte met flinke problemen door het PRRS-virus. Ondanks een uitgebreid vaccinatieprogramma daalde het afbigpercentage begin 2012 naar 75,3 procent. De zeugen die nog wel drachtig werden, kwamen niet verder dan 25,7 biggen per jaar.

Vaak is 'depop-repop' de gekozen route om van PRRS-problemen af te komen. In overleg met zijn dierenarts koos Paul echter voor het stoppen met aankoop van gelten. Het leek er namelijk sterk op dat de PRRS-problemen vooral de kop op staken na iedere levering van gelten.

De aanpak blijkt succesvol. Het afbigpercentage ligt inmiddels op 89,3 procent en het aantal gespeende biggen is gestegen naar gemiddeld 28,3. Onderzoek toont daarbij aan dat de gespeende biggen vrij zijn van het virus.

Tekst: Graeme Kirk
Foto’s: Graeme Kirk

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer