Vraag+naar+PRRS%2Dgevaccineerde+big+dringender
Nieuws
©

Vraag naar PRRS-gevaccineerde big dringender

De vraag naar biggen die tegen PRRS zijn gevaccineerd wordt steeds dringender. Zeker Duitse afnemers stellen steeds vaker die voorwaarde, constateert varkenshandelsbedrijf VAEX uit Reek.

De vraag naar biggen die tegen PRRS zijn gevaccineerd wordt steeds dringender. Zeker Duitse afnemers stellen steeds vaker die voorwaarde, constateert varkenshandelsbedrijf VAEX uit Reek. In heel de EU is PRRS zonder twijfel een van de belangrijkste zorgpunten voor varkenshouders. Een uitbraak van enkel PRRS onder vleesvarkens kost 4,16 euro per afgeleverd vleesvarken. De grootste schadepost bij vleesvarkens is een lagere groei, een hogere voederconversie.

De meeste schade ontstaat echter als er naast PRRS een andere infectie in het spel is als streptokokken, Influenza, Mycoplasma, Circo of APP. Een PRRS-uitbraak in combinatie met Mycoplasma kost 7,24 per afgeleverd vleesvarken. In combinatie met griep (Influenza) kost het zelfs 7,78 euro per dier.

PRRS zorgt vaak voor een negatiever bedrijfsrendement. Biggen komen op het vermeerderingsbedrijf bijna altijd in aanraking met het PRRS virus. Er zijn slechts een beperkt aantal PRRS-negatieve varkensbedrijven in Nederland. Daarom wordt de discussie over biggen voorzien van drie standaard vaccinaties, Mycoplasma, Circo en PRRS, steeds actueler. In een gevaccineerde groep kan een stabiele situatie ontstaan. Ook geeft het de vleesvarkenshouder houvast als hij de PRRS-status van de aangevoerde biggen kent, aldus VAEX.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer