EFSA+wenst+minder+koper+in+biggenvoer
Nieuws
©

EFSA wenst minder koper in biggenvoer

Een expertpanel van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, EFSA, stelt voor om bij alle varkensvoeders dezelfde kopernorm te gaan hanteren: 25 milligram per kilo mengvoer. Nevedi vraagt zich af of dat wel verantwoord kan bij de gevoelige diercategorie; biggen tot 12 weken.

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, EFSA, wil dat diervoederproducenten in de EU de maximale gehalten aan koper in de meeste diervoeders verlagen. De achterliggende reden is om de koperbelasting van het milieu te verminderen. Verschillende onderzoeken vanuit diverse landen tonen volgens EFSA aan dat een koperverlaging bovendien verantwoord door te voeren is bij de meeste productiedieren.

Een expertpanel vanuit EFSA adviseert de Europese Commissie om wijzigingen in de EU-richtlijnen in gang te gaan zetten. Die experts stellen voor om bij alle varkensvoeders dezelfde norm te gaan hanteren; 25 milligram koper per kilo mengvoer. In de huidige EU-richtlijn wordt die kopernorm al gehanteerd in voeders voor alle categorieën varkens, behalve in voeders voor biggen tot 12 weken. Biggenvoeders mogen maximaal 170 milligram koper per kilo bevatten.

De discussie over het verlagen van kopergehalten in diervoeders is geen nieuws voor Henk Flipsen van de koepelorganisatie voor de Nederlandse mengvoerindustrie Nevedi. Hij vraagt zich wel af of het verantwoord is om die verlaagde kopernorm in biggenvoeders te gaan doorvoeren. “In de eerste 12 levensweken van een varken gebeurt er ontzettend veel en zijn de darmen het meest gevoelig. Wij willen varkens laten groeien en de darmgezondheid ondersteunen met uitgekiende biggenvoeders", stelt Flipsen. "Het doel is om ook de jongste varkens efficiënt om te laten gaan met nutriënten. Als er een gedegen onderbouwing is voor een verlaagd kopergehalte in het biggenvoer, dan pas kan het verantwoord zijn om het EFSA-advies in de EU-richtlijn te gaan verwerken. Kopernormen verlagen om alleen het milieu te sparen is natuurlijk geen goede zaak; niet voor de varkens maar ook niet voor onze varkensboeren.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer