Bier+ondersteunt+duurzame+vleesproductie
Nieuws
©

Bier ondersteunt duurzame vleesproductie

De menselijke consumptie van bier heeft een prettige bijkomstigheid voor de varkenshouderij. De technische prestaties en de diergezondheid worden beter door het kunnen verstrekken van biergist aan zeugen en vleesvarkens.

De menselijke consumptie van bier heeft een prettige bijkomstigheid voor de varkenshouderij. De technische prestaties en de diergezondheid worden er beter door. Waarom? Bij de bereiding van bier komt een zeer interessante grondstof, biergist, vrij. Tijdens en na het vergistingsproces worden de gistcellen afgescheiden van het "jongbier". Een deel hiervan wordt verkocht als vochtrijk diervoeder. Dit eiwit- en energierijke product is geschikt voor zeugen en vleesvarkens die gevoerd worden met een brijvoerinstallatie.

Biergist wordt volgens leverancier Duynie al jaren hoog aangeschreven als een waardevolle eiwitbron voor varkens. Het product is rijk aan aminozuren en het belangrijke darmverteerbare lysine. Dit draagt bij aan een efficiënte groei en vleesaanzet.

Ook ondersteunen gistcelwanden de diergezondheid extra op twee verschillende manieren. De zogenaamde ß-glucanen activeren de non-specifieke afweer door het stimuleren van de activiteit van witte bloedcellen, de macrofagen. Dit bevordert de totale immuniteit.

Ook de mannanoligosacchariden (MOS) ondersteunen de varkensgezondheid. Op de buitenwand van gistcelwanden zitten receptoren die kunnen binden aan receptoren op de slijmlaag van de darmwand. Biergist celwanden vormen hierdoor een soort biofilm op het darmslijmvlies waardoor ze voorkomen dat pathogenen aan de darmwand hechten. Ook voorkomen ze dat mycotoxinen de darmwand passerren. Verder kunnen de MOS mycotoxinen en pathogene bacteriën zoals E.coli en Salmonella binden, waardoor ze onschadelijk zijn voor het varken.

Naast eiwit bevat biergist ook veel energie die afkomstig is uit de aanwezige alcohol. Ervaring leert volgens Duynie dat varkens rustiger zijn door alcohol uit het biergist. Ze hebben minder energie nodig voor onderhoud en is meer beschikbaar is voor de productie van vlees.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer