Vermorsen+voel+je+in+je+knip
Achtergrond
©

Vermorsen voel je in je knip

Elke voerbak goed bekijken en de voer- of watergift meteen bijstellen als die niet goed is. Daarop moet een varkenshouder zich elke dag focussen omwille van zijn eigen portemonnee. 2 tot 20 procent voer zou direct in de put verdwijnen.

Dagelijks elke voerbak goed bekijken en de voer- of watergift meteen bijstellen als die niet goed is. Daarop moet een varkenshouder zich elke dag focussen omwille van zijn eigen portemonnee. Het niet correct afstellen van droogvoer- of brijbakken drukt het rendement bij biggen en vleesvarkens. Bakken te krap afstellen leidt tot een te beperkte voeropname en lagere groei. Een te ruime afstelling daarentegen kost handenvol geld: Het leidt tot vermorsing van het voer, verhoogt de voerconversie en geeft hogere voer- en mestkosten.

Dat vermorsen handenvol geld kost, bewijst het Demoproject reduceren voederverbruik van Varkensloket in België. Sarah De Smet, coördinator Varkensloket concludeert na een onderzoek op 30 praktijkbedrijven in België dat 2 tot 20 procent van de hoeveelheid droogvoer rechtstreeks in de mestput terechtkomt. Gemiddeld verwacht De Smet een voervermorsing van 5 procent. Dat betekent volgens haar becijferingen een verlies van 3,95 euro per afgeleverd Belgisch vleesvarken.

Niet alleen de afstelling van de voergift is belangrijk ook de drinkwatervoorziening dient optimaal te zijn. De positie van de nippel, het aantal en de waterafgifte. De geadviseerde waterdebieten van drinknippels zijn afwijkend van die in Nederland. Varkensloket adviseert bij biggen van 10 kilo een waterafgifte 0,5 tot 0,8 liter per minuut. Bij biggen van 20 kilo is dat 0,7 tot 1,0 liter per minuut. Bij vleesvarkens is dat 1 tot 1,5 liter per minuut.

Verschillen in voersysteem haalt De Smet ook nog aan. Onderzoek wijst uit dat biggen en vleesvarkens in hokken met brijbakken 4 tot 6 procent meer voer opnemen dan varkens aan droogvoerbakken. Daardoor groeien varkens op brijbakken gemiddeld 5 procent meer en is hun voerconversie ongeveer 0,05 hoger. Ook is er meer kans op vervetting van varkens aan de brijbak. Volgens onderzoekers kost dat circa 0,7 procent vlees en levert het een 11 procent dikkere laag spek op.

Lees meer over het demoproject.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer