Natuurlijke+varkensgezondheidszorg+anno+2016
Nieuws
©

Natuurlijke varkensgezondheidszorg anno 2016

Kruiden en natuurproducten zijn geen wondermiddelen, maar kunnen wel ondersteunen bij het beperken van het antibioticagebruik in de varkenshouderij. Het is een vorm van een meer natuurlijke gezondheidszorg bij productiedieren anno 2016.

Kruiden en natuurproducten kunnen ondersteunen bij het beperken van het antibioticagebruik in de varkenshouderij. Het zijn geen wondermiddelen, maar ze kunnen wel preventief werken: Varkens zijn minder vatbaar, minder dieren worden ziek en de ernst ervan is verminderd. Het is een vorm van een meer natuurlijke gezondheidszorg bij productiedieren. Wat bepaalde producten in de praktijk kunnen opleveren, vermelden de sectorspecifieke stalboekjes.

Het Instituut voor Voedselveiligheid van de Wageningen UR, Rikilt heeft de stalboekjes varkens, pluimvee, melkvee en vleeskalveren editie 2016 gepubliceerd. Het zijn zogenaamde niet-wetenschappelijke publicaties in opdracht van het ministerie van EZ. De geactualiseerde varkensversie bundelt de huidige kennis over de mogelijkheden van kruiden en andere natuurproducten voor de varkenshouderij. Als ondersteuning in het management kunnen die producten het gebruik van antibiotica mee helpen terugdringen. Kruiden kunnen de natuurlijke gezondheid van varkens bevorderen, schrijven de samenstellers van het stalboekje.

De eerste stalboekjes voor verschillende veesectoren zijn uitgegeven in 2009. Oorspronkelijk zijn ze gemaakt voor de biologische veehouderij. Sinds 2013 zijn ze ook toegesneden op de inzet van kruiden en natuurproducten bij varkens in de gangbare houderij. Elke editie wordt aangevuld met nieuwe middelen en beschrijft voortschrijdend inzicht bij het toepassen ervan in de praktijk. De inzet van kruiden en natuurproducten kan ziektes voorkomen en de ernst ervan reduceren. Om het meeste effect van die middelen te krijgen, zijn goede voeding, huisvesting en hygiëne belangrijke randvoorwaarden.

Rikilt wil met het stalboekje met name dierenartsen informeren over de toepassingsmogelijkheden van kruiden en natuurproducten in de gangbare varkenshouderij. Met wetenschappelijke onderbouwingen van succesvolle toepassingen in de praktijk willen ze dierenartsen bewegen de inzet van natuurlijke alternatieven mee te nemen bij het gezond houden van vee.

Bekijk hier Stalboek Varkens 2016.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer