Fermentatie+kan+vaak+effici%C3%ABnter
Nieuws
©

Fermentatie kan vaak efficiënter

De Heus heeft een vergelijkend onderzoek uitgevoerd onder fermentatieprocedés en het eigen 3-traps-fermentatieproces CombiFerm. De verschillen in de gemeten resultaten bleken opzienbarend groot en er kan nog veel vooruitgang geboekt worden.

De Heus heeft een vergelijkend onderzoek uitgevoerd onder concurrerende fermentatieprocedés en het eigen 3-traps-fermentatieproces CombiFerm. Bij twee klanten van De Heus scoort dit fermentatieprocedé constant prima, terwijl overige procedés een dikke onvoldoende scoren. "De realiteit wijst uit dat veel varkenshouders nog flink wat vooruitgang kunnen boeken met het efficiënter maken van het fermentatieproces", stelt Ruud Bens, hoofd brijteam bij De Heus.

In het onderzoek zijn monsters onderzocht op verschillende kenmerken die belangrijk zijn voor een geslaagde fermentatie, zoals de verhouding tussen melkzuur en azijnzuur, de pH en het gehalte aan droge stof. Hieruit werd de fermentatie-index (FI) berekend. De verschillen bleken opzienbarend groot. Gemiddeld scoorde het CombiFerm een FI van 7,4, ofwel: Een efficiënte fermentatie. Het gemiddelde van de overige procedés kwam uit op 3,9 en is inefficiënt. "Een dikke onvoldoende zelfs", zegt Bens. "Bij een optimale fermentatie ontstaat vrijwel alleen melkzuur waardoor de verliezen beperkt blijven. Bij azijnzuurvorming komt CO2 vrij en kan alcoholvorming optreden."

Het procedé van De Heus is echt onderscheidend in de fermentatiemarkt. Waar de verhouding gevormd melkzuur en azijnzuur bij overige fermentatieprocedés uitkomt op gemiddeld 5 staat tot 1, is dat bij hun eigen procedé gemiddeld 21 staat tot 1. "Deze resultaten bewijzen dat zeker de andere fermentatieprocessen moeilijk zijn te beheersen", stelt Bens. "Ook bij ons eigen procedé lukt het niet om altijd om zeer efficiënt te fermenteren en 100 procent melkzuurvorming te krijgen, maar Combiferm heeft nog nooit een onvoldoende gescoord. De resultaten van het 3-traps-fermentatieproces verschillen significant van de overige procedés. Niet alleen zijn de scores aanzienlijk beter, ook zijn ze veruit het meest consistent. Zekerheid inbouwen om voerfouten te voorkomen vergt echter wel een hogere investering."

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer