Koperregels+fors+beter+nageleefd
Achtergrond
©

Koperregels fors beter nageleefd

Volgens de Wet Dieren mag voer voor varkens van 12 weken en ouder maximaal 25 milligram koper per kilo bevatten. Voor varkens tot een leeftijd van 12 weken mogen voeders maximaal 170 milligram koper bevatten. Volgens de NVWA houdt 90 procent van de vleesvarkenshouders zich netjes aan die koperregels.

In september 2015 heeft de NVWA aangegeven dat ze extra zullen letten op de naleving van kopergehalten in varkensvoeders. Dat gebeurde onder de slogan 'Weet u wat u voert?'. De inspectiedienst riep vleesvarkenshouders op hun voerbonnen goed te controleren en het voerschema te checken. Volgens de Wet Dieren mag voer voor varkens van 12 weken en ouder maximaal 25 milligram koper per kilo bevatten. Voor varkens tot een leeftijd van 12 weken mogen voeders maximaal 170 milligram koper bevatten.

Reden voor de NVWA om extra te focussen op dit voedingsitem is de mogelijke extra belasting van het milieu met koper. Het te lang gebruiken van voer met een te hoog kopergehalte bij vleesvarkens verontreinigt de bodem na aanwending van de drijfmest. Via het grondwater en afspoeling kan ook het oppervlaktewater te hoge kopergehalten bevatten.

De NVWA meldt sinds die aankondiging een duidelijke verbetering van het nalevingspercentage onder varkenshouders. Uit een eerste inventarisatie blijkt dat circa 90 procent van de bedrijven met vleesvarkens zich netjes aan de koperregels houdt. In de jaren ervoor lag het nalevingspercentage ruim 20 procent lager. Ondernemers die zich niet aan die voedingsregels houden riskeren volgens de NVWA een boete van 5.000 euro. De Dienst geeft aan de varkenssector te blijven monitoren op het kopergehalte in voeding van vleesvarkens.

In september, een jaar na de start van de campagne, presenteert de NVWA de definitieve resultaten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer