%27PORKEMON%2C+the+need+for+pork%27
Blog
©

'PORKEMON, the need for pork'

Pokémon GO brengt de jeugd in beweging. Hoe mooi zou het zijn om social media te gebruiken om dezelfde jeugd bewustzijn over varkensvlees en de productie ervan bij te brengen. Want het blijkt dat mensen heel goed afgewogen keuzes kunnen maken als de ‘voors en tegens’ maar bekend zijn.

Met verbazing zie ik de laatste weken overal kinderen, maar ook volwassenen rondlopen met hun neus op hun telefoon. Ze hebben geen aandacht voor hun omgeving, laat staan voor het verkeer en hun eigen veiligheid. Pokémon GO is de oorzaak van dit fenomeen. Het toont maar weer eens aan hoe internet en social media in staat zijn om massa’s mensen te bereiken.

En dan droom ik een beetje weg. Hoe mooi zou het zijn om die social media te gebruiken om dezelfde jeugd bewustzijn over varkensvlees en de productie ervan bij te brengen. Want het blijkt dat mensen heel goed afgewogen keuzes kunnen maken als de ‘voors en tegens’ maar bekend zijn.

Een paar aansprekende voorbeelden wil ik u niet onthouden. Mensen rijden auto. Dat is gevaarlijk, maar de voordelen wegen op tegen dit nadeel. Hetzelfde geldt voor ongezond eten, toch kiezen mensen ervoor om een zak chips te eten.

Helaas werkt dat voor varkens anders. Mensen eten graag een stukje varkensvlees, of leggen een lapje ham op hun brood. Deze mensen leggen niet de link met de varkenshouder die zijn varkens dagelijks verzorgt en voedt om dat lekkere stukje vlees te produceren. Nee, dan gaat het ineens over welzijn en stank. Daar is voor de sector dus nog een wereld te winnen: De jeugd heeft tenslotte de toekomst. Op een congres voor varkensdierenartsen vertelde onderzoekers dat ze tegenwoordig een computerspel gebruiken om mensen op te leiden tot varkensverzorger.

Zoiets is leuk, maar ik denk dat we het naar de next level moeten trekken. Misschien moet ik eens gaan praten op de TU in Eindhoven. Op zoek gaan naar een app-ontwikkelaar van de toekomst met een agrarisch hart. We noemen het spel: 'PORKEMON, The need for…..pork'.

Manon Houben
Hoofd varkensdierenartsen bij GD

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer