Blije+varkens%2C+blije+mensen
Blog
©

Blije varkens, blije mensen

Amerikanen waren vol lof over een plaatje van een Nederlandse veewagen met het beeld van blije varkens erop. Zoiets hadden ze in de VS nog nooit gezien. Naast veewagens van De Heer varkenshandel heb ik er nog geen gezien met leuke stickers. Volgens mij is het een geweldige kans om de PR van de sector te verbeteren.

Tijdens een werkbezoek in Amerika gaf een collega een presentatie over de Nederlandse varkenshouderij. De Amerikanen reageerden enthousiast op twee van de door hem aangehaalde zaken. Ten eerste verbaasden zij zich over het lage antibioticumgebruik. Volgens hen was het niet mogelijk om met zo weinig antibiotica varkens te houden. Dat maakt mij trots en blij, omdat ik mezelf ook een onderdeel voel van de Nederlandse varkenshouder.

Daarnaast waren de Amerikanen vol lof over het plaatje van een veewagen met het beeld van blije varkens erop. Zoiets hadden ze in de VS nog nooit gezien. Nu moet ik bekennen dat ik dergelijke vrachtwagens ook niet vaak in Nederland heb gezien. Naast die van De Heer varkenshandel heb ik nog geen veewagen gezien met leuke stickers. Volgens mij is het een geweldige kans om de PR van de sector te verbeteren. We mogen gerust blij en trots zijn op onze varkenshouderij.

Mijn inschatting is dat 0,1% van de Nederlanders tegen de huidige varkenshouderij is. 20% is neutraal en 80% vindt het prima zoals de varkenshouderij nu functioneert. In die categorie ‘0,1%’ moeten we geen tijd steken, want die mensen ‘omturnen’ haalt toch niets uit. De ‘neutralen’ en ‘prima-ers’ moeten we koesteren. Blije varkens laten zien zodat hun stemming positief wordt beïnvloed en ze er zelf ook blijer van worden.

Op de vraag waarom die Nederlandse varkens dan zo blij zijn, kunnen we zeggen dat ze een goed leven hebben gehad. Zeker in vergelijking met hun soortgenoten in de meeste andere landen. Hun welzijnsniveau is hoog, ze worden prima verzorgd door vakmensen, ze zijn zo gezond dat er weinig dieren uitvallen en amper antibiotica nodig zijn en ze gaan efficiënt om met voer en grondstoffen. Bij een landenwedstrijd zouden onze varkens meedingen naar de gele trui. Of nog toepasselijker; de roze trui.

Daarom roep ik alle varkenstransporteurs op om hun wagenpark op de fleuren met stickers met blije varkens. Leuke veewagens met blije varkens zorgen voor blije mensen. Fijne vakantie en geniet van de betere prijzen.

Piet Swinkels
LEAN-coach

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer