Werkgever+zijn+is+soms+best+lastig
Blog
©

Werkgever zijn is soms best lastig

Doordat ons bedrijf een aantal jaren geleden is gegroeid, zijn we naast varkenshouder en ondernemer ook werkgever. En eerlijk gezegd vind ik dat laatste soms best lastig. De Kennissessie Grip op werkplezier boeide van begin tot het eind.

Doordat ons bedrijf een aantal jaren geleden is gegroeid, zijn we naast varkenshouder en ondernemer ook werkgever. En eerlijk gezegd vind ik dat laatste soms best lastig. We hebben toppers aan het werk gehad die na verloop van tijd voor zich zelf begonnen. Dat is natuurlijk super, maar zelf vinden we dat natuurlijk erg jammer. Ook hebben we wel eens afscheid moeten nemen van mensen die niet bij ons of ons bedrijf pasten. De lat lag voor hun te hoog. Dat beslissen en mededelen vond ik best moeilijk.

De kennissessie van Varkens.nl, stichting KPV en Varkensnet ging over grip op werkplezier. De thema's die onder andere aan de orde kwamen waren organisatie van werk, arbeidsomstandigheden, wet- en regelgeving en communicatie en werksfeer. Antoon Sanders van ZLTO en Marlies Kamps van Stigas wisselden elkaar met boeiende presentaties af. Deze waren interactief met af en toe opdrachten. Zo kwam je met collega’s in gesprek en wisselden herkenning en handige tips elkaar af.

In het onderdeel organisatie van werk kwamen interessante voorbeelden en tips aan bod waardoor duidelijke afspraken zijn te maken. Want duidelijkheid en op dezelfde lijn zitten zijn erg belangrijk. De wet- en regelgeving werd verhelderd aan de hand van een leuke kennisquiz gemaakt met Kahoot. Zo ging dat minder aantrekkelijke onderwerp op bepaalde manier toch leven. Met een leuk filmpje werd deelnemers de arbeidsomstandigheden, gezondheid en veiligheid de spiegel voorgehouden.

De presentaties van communicatie en werksfeer namen je mee naar de verschillen van personen. Wat ben jezelf voor type, waar liggen jouw talenten, maar ook je valkuilen. En met wat voor mensen werk je samen en waarom loopt het met de ene persoon vanzelf en botst het met de andere. Ook werd via profielen toegelicht waarom iemand bepaalde werkzaamheden wel of niet leuk vindt. Erg leuk, interessant en soms was dat ook confronterend. Een probleemgesprek naspelen gaf inzicht hoe je dat het beste kon doen en hoe te reageren. Vanwege de boeiende materie bleef er jammer genoeg minder tijd over voor de onderwerpen groei en ontwikkeling en gezonde leefstijl.

Al met al vond ik de Kennissessie zeker de moeite waard. Ik ging vol ideeën naar huis en denk dat werkplezier een belangrijk onderwerp blijft. Van collega's horen waar die tegenaanlopen en hoe ze oplossingen voor bepaalde zaken hebben gevonden, dat is en blijft interessant. Van elkaar kun je erg veel leren, niet alleen over het houden van varkens!

Sabine Grobbink
Varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer