Biologisch+groeit+met+25+procent
Nieuws
©

Biologisch groeit met 25 procent

De komende jaren zal de biologische sector flink groeien. De Groene Weg verwacht al voor 2020 ruim 100.000 biologische vleesvarkens per jaar te slachten. Dat betekent een groei van zo’n 25 procent.

Dit werd bekend bij het 35 jarig bestaand van De Groene Weg, dochteronderneming van Vion Food. De Groene Weg is in Nederland marktleider in de biologische vleessector. Het biologische varkens- en rundvlees gaat naar 12 eigen slagerijen en diverse grote retailketens. Daarnaast exporteert de slachterij ruim de helft van de productie naar met name Duitsland.

De omzet van biologisch vlees groeit jaarlijks met zo’n 6 tot 7 procent. Als deze trend doorzet dan zouden er in Nederland in 2020 zo’n 100.000 biologische varkens (zeugen, biggen en vleesvarkens) zijn. In 2014 waren er bijna 70.000 biologische varkens tegenover ruim 12.000.000 gangbare varkens. Ter vergelijking: de landen met de meeste biologische varkens zijn momenteel Denemarken, Duitsland en Frankrijk met ieder zo'n 200.000 biologische varkens. Ze zijn samen goed voor tweederde van de Europese productie.

Momenteel leveren zo’n 65 varkenshouders hun varkens aan De Groene Weg. De varkenshouders zijn aangesloten bij een leveranciersvereniging. Gerard Top is hiervan de voorzitter. De leveranciersvereniging overlegt onder andere over mogelijke verbeteringen op de varkensbedrijven en over de inkoopvoorwaarden. Vier keer per jaar zijn er afspraken over de prijs. Om de groei bij te houden is het nodig dat enkele tientallen gangbare varkenshouders omschakelen naar biologisch. Dat gebeurt in overleg met de leveranciersvereniging en De Groene Weg.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer