Prijzen+eindelijk+weer+op+niveau
Nieuws
©

Prijzen eindelijk weer op niveau

De prijzen voor vleesvarkens en biggen zijn eindelijk weer op het niveau van bijna twee jaar geleden. De vraag naar varkensvlees is goed. Mogelijk zit er nog een verdere prijsverhoging in het vat.

e prijs voor vleesvarkens en biggen is eindelijk weer op een fatsoenlijk niveau. Het is bijna twee jaar geleden dat de prijzen voor vleesvarkens en biggen wegzakten. Vion noteert nu weer een prijs van 1,52 euro per kilo voor de vleesvarkens, de biggenprijs komt op 45 euro.

Nederland volgt de prijsontwikkeling in Duitsland al loopt de prijs nog 5 cent per kilo achter op de Duitse notering. ISN (de belangenvereniging van Duitse varkenshouders) verwacht dat de prijzen nog wel verder kunnen aantrekken. Dat is volgens de organisatie ook nodig omdat een gemiddeld bedrijf 1,60 euro nodig heeft om alle kosten te dekken. Waarbij de deskundigen aangeven dat de kosten de komende tijd zullen stijgen vanwege regelgeving over het uitrijden van mest, luchtwassers en dergelijke. Er zijn dan ook langdurig hogere prijzen nodig.

Door de lage prijzen in 2014 en 2015 is in Duitsland 10 procent van de zeugenhouders gestopt. Ondanks de import van biggen daalde de eigen productie van vleesvarkens in Duitsland in het eerste kwartaal van dit jaar al met 2,4 procent. Daarnaast is in veel Europese landen (behalve Spanje) het zeugenbestand gekrompen.

Door de dalende varkensvleesproductie kunnen de prijzen nog verder aantrekken. Ook al kunnen de afnemers van het vlees de hogere prijzen niet gemakkelijk uit de markt halen. Een flinke ondersteuning van de prijzen komt door de grote vraag vanuit China. De export naar dit land bestaat niet meer alleen uit de voor Europa incourante delen als oren, poten en staarten. Ook andere deelstukken gaan naar China en het varkensvlees dat uit de opslagregeling komt wordt ook gemakkelijk door de Chinese markt opgenomen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer