Genoeg+vraag+naar+antibioticavrije+varkens
Nieuws
©

Genoeg vraag naar antibioticavrije varkens

Er is genoeg vraag naar vlees van varkens die hun leven lang geen antibiotica hebben gehad. Westfort gaat echter pas leveren als het zeker is dat de kanalisatie op een flinke schaal perfect verloopt, meldt directeur Jaap de Wit.

De Deense slachterij-organisatie Danish Crown meldt dat ze haar project met antibioticavrije varkens gaat opschalen. Momenteel gaat het om 200 varkens per week, dat gaan er 2.000 worden. Waarbij het vlees dan naar de Verenigde Staten gaat.

De Wit heeft gehoord van het Deense project, maar maakt zich daar niet druk om. “We hebben vraag vanuit Nederland, maar ook Engeland, Scandinavië, enzovoort. Het antibioticagebruik staat wereldwijd in de belangstelling. Naar de Verenigde Staten zullen we niet gaan leveren, dan hebben we daar eerst weer een certificaat voor nodig. Dat willen we wel, maar is nu niet het belangrijkste.”

Westfort is nu druk doende om de kanalisatie van varkens die hun leven lang geen antibiotica hebben gehad goed te laten verlopen. Het gaat dan met name om de varkens die vanwege een ziekte wel een antibiotica-behandeling nodig hadden. Dat is binnen KDV hooguit vijf procent van de varkens. De Wit: “Die behandelde varkens moeten gegarandeerd apart blijven. We zijn nu bezig om samen met onder andere leveranciers van oormerken en software, te zorgen dat dit 100 procent goed gaat. Het moet goed gaan bij honderden bedrijven, dat is heel wat anders dan 200 of 2.000 vleesvarkens per week.”

De verwachting is nu dat het vlees van antibioticavrije varkens vanaf het derde, vierde kwartaal in de winkelschappen komt te liggen. “Daar zal een meerprijs tegenover staan”, meldt De Wit. “Het kan niet voor niets. Ik kan niet genoeg benadrukken dat we er als KDV en Westfort al sinds 2010 aan werken. Vanuit de markt is er genoeg belangstelling. Het is wat anders dan vragen om een meerprijs voor welzijn en milieu. Dit raakt de eigen gezondheid, daardoor is er meer bereidheid om er voor te betalen.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer