Meer+omzet+Topigs%2C+verlies+door+China
Nieuws
©

Meer omzet Topigs, verlies door China

De omzet van Coöperatie Topigs steeg vorig jaar met ruim 10 miljoen euro naar 119,8 miljoen euro. Toch is er na belastingen een verlies van 1,7 miljoen euro, door een reorganisatie in China. Voorzitter John Lorist is niet tevreden met het verlies en gaat er van uit dat de reorganisatie in 2016 zijn vruchten afwerpt.

Toen Topigs Norsvin in China begon was het volgens Lorist even afwachten of de gekozen opzet goed uitpakte in een land met een heel andere markt. Dat bleek niet het geval. Daarom zijn productiebedrijven afgestoten en de verkoopactiviteiten aangepast aan de markt. Het risico voor Coöperatie Topigs is hiermee verlaagd en er ligt nu een goede basis voor een gezonde ontwikkeling. De slechte prijzen in Nederland en Europa hebben overigens ook een nadelig effect gehad in 2015, wat in 2016 nog kan doorwerken.

“De fusie tussen Topigs en Norsvin is boven verwachting goed verlopen", vindt Lorist. “Zowel Norsvin als Topigs investeerden veel in onderzoek. Voor een deel zat daar overlap in maar voor een belangrijk deel profiteren we van elkaar. De genetische vooruitgang is afgelopen jaar verdubbeld. En het eerste nieuwe product van de organisatie, de TN70 is veelbelovend op het onderdeel voederconversie bij de nakomelingen.”

Topigs Norsvin blijft veel geld in onderzoek stoppen. In 2016 19 miljoen euro, weer 1 miljoen meer dan in 2015. Lorist: “Dat is nodig want de uitdagingen blijven groot. Efficiency blijft op de eerste plaats staan. Daarnaast moeten we werken aan vitaliteit, robuustheid en het aspect biggensterfte. Smaak en vleeskwaliteit gaan een rol spelen en ook bijvoorbeeld de lange staarten.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer