TN70+stuwt+Finse+bigproductie+op
Nieuws
©

TN70 stuwt Finse bigproductie op

De Finse varkensvleesverwerker HKScan in Turku zette de jaarresultaten op een rij van 74 bedrijven met in totaal bijna 25.000 zeugen. Deze mix van grote en kleine zeugenbedrijven valt onder de Optipossu Development Group en maakt 85 procent uit van alle zeugen in het HKScan-productiesysteem. Teamleider dierinkoop bij de Finse slachterij, Ulla Ketola meldt dat zowel grote als kleine bedrijven een duidelijke sprong in het aantal gespeende biggen per zeug per jaar hebben gemaakt. "Gemiddeld is meer dan 1 big per zeug in één jaar per erbij gekomen. Nooit eerder hebben we zo’n verbetering gezien en konden het dan ook bijna niet geloven.''

Het gemiddelde steeg van 27,5 naar 28,5 gespeende big per zeug per jaar. De 23 grootste bedrijven met ongeveer 20.000 zeugen zit op een gemiddelde van 29,4 stuks. Bij de bedrijven is circa 75 procent van de zeugen van de kruising TN70. Als alle zeugen van de bedrijven vervangen zijn door de TN70, dan zal de productie nog verder toenemen.

Ketola concludeert dat de invoering van de TN70 een grote verandering in de Finse varkenshouderij heeft veroorzaakt. “De hogere productie per zeug maakt onze kostprijs lager en meer in lijn met de rest van Europa.”

Dit meldt Topigs Norsvin.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer