De+zwemles%2Dmethode+is+zo+gek+nog+niet
Blog
©

De zwemles-methode is zo gek nog niet

Onlangs was het voor mijn 6-jarige dochter een mooi moment: Ze mocht afzwemmen en ging in het trotse bezit van diploma A huiswaarts. Een jaar terug kon ze zich niet voorstellen dat ze ooit zonder bandjes het water in zou kunnen, maar nu was het toch maar mooi zo ver. De zwemles was zeker niet altijd haar favoriete bezigheid en soms moest er flink op haar ingepraat worden. Het vooruitzicht om in de zomervakantie lekker te kunnen zwemmen was dan natuurlijk een mooie stimulans.In dit verhaal zie ik een mooie parallel met wat ik in mijn eigen werk en bij veel van mijn klanten zie gebeuren. We komen tot het inzicht dat we iets voor elkaar willen krijgen, maar raken tijdens het traject de focus kwijt door allerlei afleiding. Zelf vind ik dat mijn website van JSWater toe is aan vernieuwing, maar dit duurt inmiddels toch al langer dan voorgenomen. En bij mijn klanten zie ik het ook vaak. Het besef is er wel dat drinkwater belangrijk is, maar van een gestructureerde water-aanpak komt het lang niet overal.

De zwemles-methode is dan wellicht helemaal zo gek nog niet.

1. We stellen ons een doel. Laten we zeggen: Grip krijgen op optimaal drinkwater voor al het vee op ons bedrijf.

2. We bedenken een ambitieuze maar realistische tijdsplanning voor het project en spreken dit naar elkaar uit. Laten we een half jaar nemen.

3. Daarna maken we een gestructureerd plan, net als het zwemlesprogramma, met deelstappen om tot ons doel te komen. Een voorbeeld:
Stap a: Zekerheid inbouwen over de goede kwaliteit van aangevoerd (bron)water.
Stap b: Verhelpen van systeemfouten in de stal.
Stap c: Kritisch omgaan met de toevoegingen die in het drinkwater gedoseerd worden.
Stap d: Doorvoeren van een systematisch reinigingsprotocol.
4. Stap voor stap voeren we het plan uit. Dit zorgt voor overzicht en heldere tussentijdse resultaten. Soms is er misschien wat hulp of advies van buitenaf nodig. Maar uiteindelijk zal je het vooral zelf moeten doen. En met flink wat doorzettingsvermogen gaat dat soms sneller dan verwacht.

5. Daarna is het een kwestie van nieuwe gewoontes en routines creëren om bij te sturen en waar nodig te optimaliseren. Zie het maar als zwemdiploma B. Meetbaar maken van waterkwaliteit en waterverbruik zijn daarbij de aangewezen instrumenten om alert te blijven op wat er al bereikt is en niet opnieuw in oude fouten te vervallen.

En verder werkt het altijd goed om jezelf wat druk op te leggen. Ik begin er vast mee: bij de plaatsing van mijn volgende blog is het mijn doel om jswater.nl weer helemaal up-to-date te hebben.Joost Straathof, Eigenaar JSWater

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer