Wanneer+doe+je+het+goed%3F
Blog
©

Wanneer doe je het goed?

Als varkenshouder word je geleerd dat als je technisch goed draait, dat dat het belangrijkste is. Want aan de varkensprijs kan je toch niets doen. Ik ben het er niet mee eens! Bij het bespreken van de cijfers in de studiegroep kwam al gauw het belang van goed onderhandelen naar voren. Als je voor de vleesvarkens een paar centen per kilo meer ontvangt, levert dit meer euro's op dan een big meer per zeug.Het oude liedje dat we steeds meer biggen per zeug moeten produceren, gaat dus niet meer op. Niemand hoor je over de kosten na de voerwinst, terwijl onder meer mestafzet inmiddels een belangrijke kostenpost is. En dan met name “Hoe heb je dat zelf geregeld”. Inderdaad zelf! Iedereen wil je wel adviseren, maar uiteindelijk moet je het zelf doen. Maar eerst moet je zelf afwegen of de adviezen wel juist zijn. Bij ons wordt al jarenlang alle mest met een trekker vervoerd naar lokale akkerbouwers. Hierdoor heb je al een ander uitgangspunt, dan dat de drijfmest geladen moet worden met een vrachtwagen voor afzet op lange afstand.

Recent hebben we zelf helaas ervaren dat een kostenreductie een forse kostenstijging kan veroorzaken. Vaak zie je dat je één aspect aanpast, terwijl daarna aspect twee en drie ook gaan veranderen. Doordat we de verandering opgeschreven hadden, konden we het snel tackelen. Kortom: verbeteren lijkt heel mooi, maar schrijf op wanneer je iets aanpast en wat dat precies is. Als een verandering niet het gewenste effect heeft, kan je met de vastgelegde gegevens ook beter bijsturen.

Op een varkensbedrijf blijft het nodig aan de knoppen te draaien, maar ook met andere mensen in gesprek te blijven. Zelf checken wat een adviseur (lees: verkoper) jou probeert te adviseren. Daar hoef je zelfs niet altijd je erf voor af. Dankzij de sociale media zoals Facebook, Twitter en WhatsApp is het sparren met anderen makkelijker geworden en behoedt het je soms voor faalkosten.

Vooral in deze overlevingstijd moet je soms wat goed is zo laten. Anderzijds moet je niet te bang zijn om wat uit te proberen. Ik wens iedereen veel wijsheid en geluk toe, want ook dat laatste hebben we allemaal broodnodig om te overleven.Ruth van der Haar, Varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer