Wees+eerlijk+over+keuringskosten
Blog
©

Wees eerlijk over keuringskosten

De NVWA-keuringskosten zijn sinds 2013 al met 50% gestegen en worden ondanks de huidige landbouwcrisis verder verhoogd. LTO Nederland en de NVV zijn terecht boos over de hoge keuringskosten. EZ-staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) wijst namens kabinet-Rutte onterecht met zijn vinger naar Brussel.Inderdaad stelt de Europese controleverordening voor hygiëne dat de kosten van aanvullende controles na vastgestelde overtredingen verhaald moeten worden op degene die verantwoordelijk is voor onjuiste naleving van de regels. Dat geldt ook voor varkenshouders. Over de hoogte van de vergoeding zegt de EU echter niets.

Mijn collega Jaco Geurts heeft namens de CDA-Tweede Kamerfractie, met de SGP en de ChristenUnie, de Raad van State om opheldering gevraagd. De Raad moet nagaan of de directe doorberekening van de NVWA-kosten wel overeenkomt met de wettelijk voorgeschreven regels.
Binnenkort wordt de hygiëneverordening overigens vervangen door de Verordening officiële controles waarover het Europees Parlement al in 2014 stemde. Op dit moment wordt hierover onderhandeld door het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie.
Het CDA en de EVP-fractie in het Europees Parlement hebben zich in de onderhandelingen over het wetsvoorstel hard verzet tegen het standpunt van de Europese Commissie en de Europese Raad waarin de lidstaten zitting hebben. Zij wilden dat alle kosten zouden worden verhaald op de sector.

Het Parlement vindt dat de kosten van controles slechts gedeeltelijk mogen worden doorberekend aan veehouders. Ook is het Parlement vóór een uitzonderingsregeling voor kleine en middelgrote familie- gezinsbedrijven. De kosten van pensioenvoorzieningen en regelgeving mogen door de controlerende instanties niet worden doorberekend, vindt het Europees Parlement.

Het Nederlands voorzitterschap zou bij de onderhandelingen nu de positie van het CDA en van het Europees Parlement moeten steunen. Van zowel PvdA-staatssecretaris Van Dam als van de VVD had ik verwacht dat zij voor lastenverlichting zouden opkomen, maar daar is tot op heden nog niets van gebleken.

De varkenshouderij in Nederland wordt dubbel geraakt door de hoge Nederlandse keuringskosten die voor een ongelijk speelveld zorgen. De kostprijs van Nederlandse varkenshouders is hierdoor nu al twintig eurocent per kilogram vlees hoger dan in andere EU-lidstaten.
Ik roep het kabinet dan ook op eindelijk eerlijk te zijn over de enorm gestegen Nederlandse keuringskosten en hetgeen in de EU aan wetgeving op stapel staat. Ook moeten de regeringspartijen stoppen om bij onaangenaam nieuw naar Brussel te wijzen. De Europese landbouwpolitiek staat achter de boerenfamiliegezinsbedrijven en achter kostenbeheersing.Annie Schreijer Pierik, Europarlementarier

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer