Maand+respijt+onderzoek+longkanker+en+vee
Nieuws
©

Maand respijt onderzoek longkanker en vee

Eind mei zal GGD Hart voor Brabant de resultaten van het verkennend onderzoek naar de relatie tussen longkanker en veehouderij presenteren. Dit is een maand later dan in eerste instantie werd aangekondigd. Renske Nijdam erkent dat GGD het tijdsbeslag te voortvarend heeft ingeschat, ondanks hun ervaring met het uitvoeren van een verkennend onderzoek. Het gaat volgens haar om een onderwerp waarbij veel deskundigen betrokken zijn en het feit dat ze het belangrijk vinden om alle reacties zorgvuldig te horen en te bespreken. Nijdam: "Ook willen we goed vaststellen of en welke extra onderzoeksvragen er zijn."

Andere redenen of nieuwe aandachtspunten zijn er volgens Nijdam écht niet de oorzaak van om de eindresultaten eind mei pas te publiceren.

Aanleiding van het verkennend onderzoek is het vermoeden dat oncologisch chirurg Ignas van Bebber van het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch medio maart uitsprak. Hij meent dat er een relatie bestaat tussen het voorkomen van longkanker in regio’s met veel intensieve veehouderijen. Dit als gevolg van de fijnstof-uitstoot van deze bedrijven. De GGD reageerde toen direct met het aankondigen van een verkennend onderzoek om ontstane zorgen in de maatschappij we zo snel mogelijk weg te nemen. Nijdam geeft aan dat het onderzoek zich beperkt tot hun werkgebied; de provincie Noord-Brabant.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer