Hoge+toeslag+is+aantrekkelijk
Nieuws
©

Hoge toeslag is aantrekkelijk

Varkenshouders die meedraaien in Keten Duurzaam Varkensvlees, krijgen coaching en kunnen daardoor betere technische resultaten behalen. Ook de toeslagen zijn gunstig, zeker bij het topconcept KDV+, Varken van Morgen. De toeslag kan oplopen naar 20 cent per kilo. Dit werkt, want vorig jaar is het aantal varkenshouders dat levert onder KDV+ van 40 naar 80 gestegen, blijkt uit het KDV-jaarverslag over 2015. Inmiddels zijn het er bijna 100 en kan KDV+ zeven retailers beleveren.

De andere ruim 200 KDV-collega's leveren varkens die bestemd zijn voor Keurslagers, restaurants en verwerkers van vleeswaren.  Ook gaan er producten naar Engeland en China voor een goede vierkantsverwaarding. Ook is een van de meest moderne varkensslachterijen ter wereld , westfort in IJsselsteijn, in 2015 in gebruik genomen.

Goed scoren op duurzaamheidsaspecten kenmerkt KDV. De KDV-varkensboeren hebben vorig jaar hun energieverbruik tussen de 19 en 29 procent verlaagd. Soja in het voer komt van duurzame teelt. Er zijn verschillende projecten gestart zoals die van lange varkensstaarten en het die van het verbeteren van de vleessmaak door luzerne te verstrekken en een andere eindbeer te gebruiken.

KDV stelt allerhande eisen aan de leveranciers, zoals aan het antibioticagebruik. Dit is inmiddels 95 procent lager dan in 2009. Dit jaar moet dan ook het eerste varkensvlees naar afnemers van varkens die hun hele leven geen antibiotica hebben gehad. “Voldoen aan de antibiotica-eisen is een uitdaging, maar haalbaar ”, vindt KDV bestuurslid en varkenshouder Hans Verhoeven. “Door een goede coaching levert het ook betere resultaten op.”
Bij meedoen aan KDV+ lopen de kosten op vanwege de extra ruimte (1 m2). Verder valt het volgens Verhoeven wel mee met de extra kosten. “De meeste doelstellingen zijn haalbaar door aanpassingen van management en voeding.”

Wat het voordeel voor de varkenshouders exact is, kan hij niet precies zeggen. “Je moet zorgen dat je varkens levert die zo goed mogelijk binnen de slachterij-eisen passen. Bij KDV+ kan de toeslag dan oplopen tot 20 cent per kilo.”

2015 heeft ook in het teken gestaan van het werven van twee boeren voor de proefstal op andere locaties, het onderzoeken van verschillende financieringsmogelijkheden en start van de bouw. Eind 2015 zijn deze twee locaties definitief gekozen en de nieuwe stallen zullen in 2016 gebouwd worden in Vinkel en Westelbeers.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer