Colistine%2Dresistentie+verandert+niet
Nieuws
©

Colistine-resistentie verandert niet

De resistentie van E. coli tegen colistine is volgens GD al jaren laag. Dat was ook in 2015 het geval, bij één procent van de monsters is resistentie vastgesteld. Wel blijft het noodzakelijk om de inzet van colistine zo veel als mogelijk te beperken, om overdracht van resistentie naar de mens te voorkomen.

Voorkomen van resistentie-overdracht is noodzakelijk omdat colistine een belangrijk antibioticium is voor de mens. Het wordt ingezet bij de bestrijding van infecties met bacteriën die ongevoelig zijn voor andere antibiotica. Het risico op overdracht van resistentie is vrij groot. Aangetoond is namelijk dat resistentie tegen E. coli kan overgaan via een plasmide. Zo’n plasmide kan gemakkelijk rechtstreeks van de ene bacterie naar de omliggende bacteriën overgaan. Terwijl resistentie normaal gesproken alleen overgaat na deling van een bacterie.

Bij varkens en pluimvee is colistine een tweede keuze middel bij de behandeling van E. coli en salmonella. Bij zowel E. coli als salmonella is echter veel resistentie tegen de eerste keuze middelen. Inzet van colistine is daardoor toch wel eens nodig bij problemen met E. coli; salmonella leidt bij varkens niet zo snel tot problemen.

Het is daarom volgens GD het beste om E. coli te voorkomen. Dat kan door te zorgen voor een goede hygiëne in het kraamhok. Vaccinatie van zeugen tegen E. coli is een goede optie. Vervolgens is het wel nodig om te zorgen dat alle biggen goed biest opnemen, anders krijgen ze de antistoffen niet binnen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer