Zelf+alert+zijn+en+blijven+op+bemonstering
Nieuws
©

Zelf alert zijn en blijven op bemonstering

Om besmettelijke dierziekten te voorkomen

Om besmettelijke dierziekten zoals de ziekte van Aujeszky te voorkomen zijn varkenshouders verplicht bloedmonsters van hun varkens te laten onderzoeken. Dit is vastgelegd in de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE’s.

Als in de vastgestelde periodes nog onvoldoende uitslagen bekend waren van een bedrijf, stuurde RVO.nl herinneringsbrieven aan de varkenshouders. Maar vanaf 2016 is RVO.nl gestopt met deze herinneringsactie per brief. Varkenshoduers en hun dierenarts moeten hun administratie goed op orde hebben om voldoende negatieve uitslagen ZVA te hebben per periode.

Alle varkenshouders die per periode van 4 maanden meer dan 30 varkens hebben, laten van 3 varkens bloedmonsters onderzoeken. Varkens die worden bemonsterd zijn zwaarder dan 25 kilo. Zijn er geen of onvoldoende varkens met dit gewicht? Bemonster dan de zwaarste varkens. Zogende biggen worden niet meegerekend. De periodes lopen van: januari tot en met april, mei tot en met augustus en van september tot en met december.

De bloedmonsters kunnen ze laten onderzoeken bij de erkende laboratoria: Gezondheidsdienst voor Dieren en het Veterinair Laboratorium Gelderland.

Lees hier het Schema verplichte bloedonderzoeken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer