Houd biggen goed op de poten

Bij biggen komen vaker problemen voor met het beenwerk. Dat is negatief voor de bigkwaliteit en de tevredenheid van de afnemers en daarmee de exportkansen, zegt Jack Segers, varkensdierenarts en kwaliteitsmanager bij Vaex. Zeugenhouders moeten uitzoeken of Streptokokken de oorzaak zijn of bijvoorbeeld Osteochondrose (aandoening van het kraakbeen).

Bij de export van de biggen komt het steeds vaker voor dat er stramme, moeilijk lopende biggen bij een koppel zijn. Die biggen hebben vaak een afwijkende stand van de poten en verdikkingen bij de gewrichten. Volgens Segers kan dit meerdere oorzaken hebben. Om zeker te weten wat de oorzaak is, kan sectie van biggen een belangrijk hulpmiddel zijn.

De GD vindt vaak hersenvliesontsteking veroorzaakt door Streptokokken als oorzaak, terwijl die bacteriën ook direct gewrichtsontstekingen kunnen veroorzaken. De laatste tijd wordt volgens hem echter ook steeds vaker Osteochondrose als oorzaak van de problemen met de pootjes gevonden.

De aanpak van het beenwerkprobleem verschilt. Tegen problemen door Streptokokken kunnen antibiotica worden ingezet. Tegen Osteochondrose helpen antibiotica niet. Bij acute problemen bieden pijnstillers wel verlichting.

Osteochondrose is een aandoening van het kraakbeen bij de biggen. De oorzaak van die aandoening is complex. Beschadigingen op jonge leeftijd door vallen, uitglijden en dergelijke liggen aan de basis. Daarnaast is er een verschil in genetische aanleg; een Piétrain is er bijvoorbeeld gevoeliger voor.

Om problemen met Osteochondrose te voorkomen is het ook van belang om naar het voer te kijken. Een juiste hoeveelheid en verhouding tussen calcium en fosfor is nodig, net als voldoende vitamine D.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer