De Heus lanceert ‘33 25 04’-gedachte

Als we niet oppassen, dan vormt het aantal plaatsen in de biggenopfok de komende jaren de grootste bottleneck in structuur van de Nederlandse zeugenhouderij. Volgens berekeningen van Henk van Kuyk van De Heus Voeders ontstaat de komende vijf jaar een tekort van minimaal één miljoen plaatsen. Hij blijft optimistisch: “Het probleem is op te lossen.”

Drie getallen spelen de hoofdrol; daarom noemt Van Kuyk zijn theorie ‘33 25 04’.” Het begint met de biggenproductie die verder stijgt naar gemiddeld 33 afgeleverde biggen per zeug per jaar. Het tweede getal slaat op het aflevergewicht van 25 kilo. Vleesvarkenshouders willen zwaardere biggen; zeker in het buitenland. In Duitsland vragen ze nu al om biggen van 25 kilo en zwaarder. Het derde getal gaat over ruimte. In de sector spreken we veel over het creëren van toegevoegde waarde via concepten. In sommige van die concepten is 0,4 vierkante meter opfokruimte per big nu al een eis.

Deze drie ontwikkelingen veroorzaken volgens Van Kuyk een enorme vraag naar extra biggenplaatsen. `Veel zeugenbedrijven rekenen nu met 3 tot 3,5 biggenopfokplaats per zeug. Dat moeten er met deze trends straks op z’n minst 5 zijn. Als er twee biggenplaatsen per zeug te weinig zijn, zit je al op één miljoen opfokplaatsen. Reken je de hele Nederlandse zeugenstapel mee, dan kom je op nog veel hogere cijfers. En zelfs al we de zeugenstapel fors terugbrengen, dan hebben de overblijvers nog steeds dit probleem.”

Lees het hele artikel in Varkens.nl 10.

Varkens.nl organiseert in samenwerking met de Heus Voeders kennissessies over bigkwaliteit volgens de 332504-gedachte. Kijk voor meer informatie op de kenniskalender.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer