Minder is misschien wel meer

“Expansie” was het toverwoord van de jaren tachtig, groter en meer! In de decennia erna werd het: “niet meer maar beter”. Langzaam maar zeker bekruipt mij het gevoel dat we in de sector misschien wel naar minder moeten.

De huidige economische verhoudingen in de varkenshouderij dwingen tot anders gaan denken. In de sector zijn we gewend om meer en sneller te willen. Afdelingen mogen niet onderbezet zijn en hokken al helemaal niet leeg. Maar in deze tijd gaat de kreet “de massa spekt de kassa” lang niet voor elk bedrijf op. Wat brengen de laatste 5% extra zeugen op voor uw bedrijf? Misschien is de vraag wat ze u kosten nog wel belangrijker!

Steeds vaker hoor en zie ik in de sector voorbeelden van bedrijven die bewust kiezen voor een lagere bezetting van dieren op het bedrijf. Dat lost een heleboel op. De werkplanning wordt gemakkelijker. De rust en regelmaat keert terug omdat de planning minder vaak moet worden aangepast. Niet meer gedwongen te zijn om gespeende biggen dubbel op te leggen. Geen vleesvarkens een week te vroeg afleveren omdat er weer plek voor biggen moet komen.

De variabele kosten om een big te produceren (voer big, voer zeug, mestafzet, entingen, rente levende have en omzet & aanwas van zeugen) liggen momenteel op ongeveer 30 euro per big. Hoeveel geld blijft er dan nog over om bij te dragen aan de vaste kostenposten zoals arbeid en huisvesting? In veel gevallen nog geen tientje!

Als een bedrijf 5% minder varkens gaat houden en dan met de overige 95% ook maar iets beter en efficiënter gaat draaien, kan er financieel al snel een voordeel worden gehaald. Indien de kostprijs van de biggen met iets meer dan 0,50 euro per dier daalt dan is het break-even punt al bereikt. Bij de tijd en ruimte die vrij komt door de lagere bezetting is dat geen onmogelijke opgave.

Een bijkomstig voordeel van deze denk- en werkwijze is dat de landelijke produktie en het overschot gaan dalen. Als dit de prijsvorming ten goede komt dan snijdt het mes aan twee kanten.

Per stuk iets willen verdienen is momenteel een beter streven dan met meer dieren niets te verdienen. Daarom is minder misschien in de portemonnee wel meer!

Kasper Bekker
Adviseur keten vleesvarken-slacht Topigs Norsvin

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer