Extra maatregelen PAS te voorbarig

Als de evaluatie van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) eind 2016 zou uitwijzen dat de uitstoot van stikstof onvoldoende is afgenomen, wil de overheid extra maatregelen nemen in 2017. maatregelen zullen dus in de loop van 2016 al ontwikkeld moeten worden.

LTO Nederland en de sectorale vakbonden vinden het voorbarig om zo’n stap binnenkort al te gaan zetten. Het signaal is ook niet goed omdat de PAS pas sinds 1 juli 2015 van kracht is geworden. De veehouderij heeft binnen de PAS afgesproken met de provincies (IPO) en de ministeries EZ en I&M om de emissie van stikstof met 10 kiloton per jaar extra te verminderen.

Met name veebedrijven in de buurt van de circa 160 Natura 2000-gebieden hebben te maken met de PAS. Duizenden bedrijven met koeien, varkens en kippen zijn kunnen ontwikkelen maar zijn aan wel aan strenge voorwaarden verbonden. De maatregelen om de stikstofemissies verder terug te dringen, zoals aanpassingen in stallen of ingrepen in het rantsoen zijn kostbaar.

Wat de organisaties nog meer tegen de borst stuit is dat ze eind 2014 niet aan tafel zaten tijdens het bestuurlijk overleg met IPO,EZ en I&M. Toen zijn de bovenstaande afspraken om aanscherpingen al in 2016 uit te werken gemaakt. Vee houdend Nederland roept de overheid op om zich te houden aan de gemaakte afspraken.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer