Pijlen richten op resistente E.coli

Voor de gezondheid van de mens is de veegebonden-MRSA (LA-MRSA) nauwelijks een risico. De aandacht kan beter uitgaan naar E. coli met ESBL’s die vormen een groter gevaar.

Tijdens de Conferentie van Deense landbouworganisatie SEGES was ruime aandacht voor LA-MRSA. Hierover is in Denemarken nogal wat ophef ontstaan. En de Deense overheid steekt dan ook 30 miljoen Kronen (4 miljoen euro) in onderzoek naar deze bacterie. Dat lijkt niet nodig. Volgens zowel de Deense deskundige Luca Guardabassi van de universiteit Kopenhagen, als de Nederlandse deskundige Jaap Wagenaar van de Faculteit Diergeneeskunde, is LA-MRSA niet of nauwelijks een risico voor de gezondheid van de mens.

Dat komt omdat de LA-MRSA zich niet goed thuis voelt bij de mens. Mensen die met varkens of vleeskalveren in aanraking komen raken wel besmet met de bacterie. Maar de LA-MRSA blijft bij de mens niet goed in leven. Gaat een varkenshouder op vakantie dan is hij daarna weer vrij. Overdracht van mens op mens gebeurt ook niet. Dat gaat voor zover bekend alleen indirect via bijvoorbeeld stof aan kleding. En de kans dat een mens ziek wordt van LA-MRSA is ook heel erg klein. Alleen in uitzonderlijke gevallen is er een kleine kans dat de mens overlijdt door LA-MRSA. De verdachte gevallen zijn tot nu toe altijd zwakke, hoogbejaarde personen, die ook andere problemen hebben. Of LA-MRSA dan de boosdoener is , is niet zeker. De MRSA die in ziekenhuizen voorkomt vormt wel een veel groter risico voor de mens en die wordt in landen als Nederland en Denemarken dan ook strikt aangepakt.

Volgens de deskundigen is het daarom beter om de pijlen te richten op andere risicovolle ziekteverwekkers, zoals E. coli en Klebsiella. De E. coli draagt de resistentie bij zich met zogeheten ESBL. De mens kan hier wel gemakkelijk ziek van worden en deze bacterie kan ook leiden tot sterfgevallen. Daarbij kan de resistentie met de ESBL’s gemakkelijk worden overdragen op andere bacteriën.

Paniek zaaien over LA-MRSA is volgens de deskundigen dus absoluut niet nodig. Wel moet je de ontwikkeling blijven monitoren en het blijft het belangrijk om het antibioticagebruik te verminderen. Ook bij de mens. Om de ontwikkeling MRSA’s bij zowel mens als dier te beperken, net als resistentie bij E. coli en andere bacteriën te voorkomen.

Lees ook dit PED-artikel.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer