Herstel varkensvleesexport op langere baan

De Europese varkenssector kampt al enkele maanden met de gevolgen van het Russische importverbod op varkens en varkensvlees. De uitbraak van Afrikaanse Varkenspest in Polen en de Baltische staten is reden van die handelsbelemmering.

De hoop om beweging te krijgen in de varkensvleesexport ten gunste van EU-landen die niet direct aan Rusland grenzen, is vervlogen. Zeker nu Rusland heeft aangekondigd importverboden voor producten uit andere agrarische sectoren in de EU in te gaan stellen. De ban van Europese producten gaat in op 7 augustus 2014 en geldt voor een jaar.

Deze handelsboycot is het gevolg van de economische sancties van de EU richting Rusland naar aanleiding van de situatie in de Oekraïne en het neerhalen van de vlucht MH17. 

Rusland geeft aan het importverbod in te stellen voor vlees, vis, noten, zuivel, groente en fruit  uit de EU tot 7 augustus 2015. Ondernemers in de sectoren die te kampen krijgen met het exportverbod naar Rusland, zullen de effecten zeker voelen in hun portemonnee. Albert Jan Maat van LTO Nederland roept het kabinet en de Europese Commissie op om direct in actie te komen om de gevolgen voor de land- en landtuibouw op te kunnen vangen. 

Volgens het CBS exporteert de Nederlandse agrarische sector jaarlijks voor ongeveer 1,5 miljard euro naar Rusland. Dit is circa 2 procent van de totale totale exportwaarde van de Nederlandse land- en tuinbouw.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer