Geloof en verzekeren

Wat is er nu te melden over Geloof en verzekeren? Ik bedoel met Geloof; het geloof in God. Ik wist namelijk niet dat er bedrijven zijn die zichzelf en het bedrijf niet verzekeren in verband met hun geloofsovertuiging. Hiermee werd ik vorige week geconfronteerd tijdens mijn werk.

In eerste instantie stelde ik nog domme vragen, zoals waarom er bepaalde verzekeringen niet waren afgesloten. Door mijn vraagstelling, die eigenlijk niet goed was, ging ik ervan uit dat het bedrijf en het gezin gewoon verzekerd zou moeten zijn. Maar waarom moet je jezelf of het bedrijf verzekeren? Welke risico’s wil je afdekken? Volgens mij is niet alles te verzekeren. Je zou het ook niet moeten willen.

Gelukkig waren het de bankier en de ondernemer zelf, die mij wilden uitleggen waarom de keuze is gemaakt om vanuit geloofsovertuiging jezelf en het bedrijf niet te verzekeren. Ik leg het nu in mijn woorden uit en mogelijk vergeet ik stukken of zet ik het niet krachtig genoeg neer. Mijn excuses hier vooraf voor.

Het gezin heeft de keuze gemaakt om het bedrijf en zichzelf niet te verzekeren vanuit het rotsvaste geloof dat god onder alle omstandigheden voor hen zorgt. Als het bedrijf bijvoorbeeld afbrandt, zorgt god ervoor dat het goed komt. Maar ook telt het feit dat binnen de geloofsgemeenschap de zorg voor elkaar wordt geregeld. Dat onderlinge vertrouwen is er. Heb je te weinig of gaat het niet goed met je, dan wordt er op allerlei manieren en vanuit verschillende hoeken bijgesprongen. De combinatie van het geloof dat God voor hen zorgt en de sterke geloofsgemeenschap is voor dit gezin als ware de verzekering.

Ik vind dit mooi en krachtig om aan te horen. Zelf heb ik dit vertrouwen niet dat God zoiets zou doen voor mij. Dit zegt natuurlijk meer over mij, dan over de waarheid of werkelijkheid. Wat deze dan ook is. Mijn kennis en gezichtsveld zijn vergroot door de toelichting van deze ondernemer in de varkenshouderij om bewust te kiezen om zichzelf en het bedrijf niet te verzekeren.

Sommigen die dit lezen zullen denken; wist jij dat dan niet? Mogelijk is deze hiaat toe te schrijven aan mijn katholieke opvoeding in het Brabantse land. In mijn directe omgeving heb ik namelijk nog nooit met iemand over zoiets gesproken. Ook niet toen ik tijdens mijn lerarenopleiding in Dronten veel in contact kwam met andersoortige gelovigen en hoe die in de praktijk met hun geloof omgingen.

Uiteindelijk heeft de keuze om jezelf of het bedrijf niet te verzekeren helaas ook (grote) gevolgen voor de financierbaarheid van het bedrijf. Veel financiers eisen dat het onroerend goed is verzekerd. Na bijvoorbeeld een stalbrand zijn er dan nog mogelijkheden om het bedrijf opnieuw te stichten of om de financiering af te lossen. Soms is het dus een must om te geloven in verzekeren.

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer