FAO bezorgd over Afrikaanse varkenspest

De uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Oekraïne vormt een groot risico voor verdere verspreiding. Dat zegt de Voedsel- en Landbouw organisatie van de Verenigde Naties (FAO).
Naast andere delen van de Oekraïne, lopen omringende landen als Moldavië, Kazachstan en Letland nu een hoog risico. Deze landen hebben veel achtertuinboeren. Volgens de FAO moeten nationale en lokale overheden in de hele regio hun preventiemaatregen opschalen en klaar zijn om te reageren op nieuwe uitbraken.


Afval voeren
FAO studies over de Afrikaanse varkenspest laten zien dat het virus in veel gevallen wordt verspreidt door het voeren van afval. De achtertuin sector wordt meestal als eerst besmet, waarna vervolgens overdracht van het virus op kleine commerciële bedrijven en uiteindelijk naar grote boerderijen plaatsvindt. De Voedsel- en Landbouw organisatie raadt aan om het voeren van afval te verbieden.


Wilde zwijnen
Volgens de FAO is de wilde zwijnen populatie in Europa reden tot zorg. Verplaatsend naar het westen van de Kaukasus-regio, nemen de wilde zwijnen populaties gestaag toe en worden vooral dicht in landen als Frankrijk, Italië en Spanje. Het aantal tamme varkens stijgt ter westen van de Russische Federatie, met Polen, Hongarije en Duitsland eveneens.
In varkensdichte gebieden is de Afrikaanse varkenspest veel lastiger te bestrijden.


In Rusland zijn er in 2011 300.000 varkens geruimd. De geschatte schade is 190 miljoen euro. Oekraïne heeft de uitbraak snel onder controle gekregen.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer