Marktoptimisme

Kasper BekkerVraag en aanbod bepalen altijd de stemming op de markt. De laatste weken is er overduidelijk een krap aanbod van biggen. De slechte prijzen en de hoge kosten van de laatste tijden hebben hun tol geëist in varkensland.

Menig varkenshouder heeft zich de vraag gesteld of doorgaan wel zin heeft. Duur voer, de welzijnsregels van 2013, opvolgingsproblematiek, allemaal factoren die het totale productievolume duidelijk naar een lager niveau hebben gebracht. De resultante van al deze effecten is een duidelijk, ogenschijnlijk structureel, tekort aan biggen.

Het krappe aanbod van biggen vertaalt zich in een uitstekende afname op de vermeerderingsbedrijven. Vermeerderaars worden weer massaal bezocht door handelaren, die graag hun tekort willen aanvullen door het verwelkomen van nieuwe klanten. Op de termijnmarkt in Duitsland is een duidelijk prijshoudend niveau van de biggenprijzen voor dit jaar waarneembaar.

Dat wil zeggen dat de biggenprijzen vanaf nu tot het eind van het jaar geleidelijk ongeveer 10 euro dalen. Dit is duidelijk gunstiger dan wat we doorgaans met de seizoenseffecten zien. De termijnmarkt is welliswaar een stemmingsmarkt, maar op deze markt kunnen ook effectief biggen worden verkocht. 

Op zich is dat vanuit Nederland trouwens een risicovolle onderneming. Niet de fysieke levering is het probleem, want dat is nooit het doel van termijnhandel, maar wel bijvoorbeeld een probleem als grenssluiting. Grenssluiting kan in Nederland een overschot veroorzaken met hele lage prijzen, terwijl in Duitsland om dezelfde reden een tekort onstaat met hele hoge prijzen. In het slechtste geval moet je de biggen op de termijnmarkt heel duur teugkopen en voor weinig in de binnenlandse markt verkopen. Niet doen dus, maar gewoon hopen dat de stemming op de termijnmarkt bewaarheid wordt.

Voor de vleesvarkens geldt eigenlijk hetzelfde. De prijzen op de termijnmarkt bewegen zich voor komend jaar op het huidige niveau. Sommige maanden hoger en sommige maanden iets lager. Een beetje seizoenseffect is wel waarneembaar. Al met al staat het er goed voor.

Ook in het segment van afzet van opfokzeugen gaat het op dit moment heel goed. Het lagere vervangingsniveau bij de vermeerderaars heeft een keerpunt bereikt. Ook zien we dat een aantal vermeerderingsbedrijven 5 tot 10 procent onderbezetting in de zeugenstapel had laten ontstaan. Bij goede biggenprijzen blijft de vervanging voorlopig op een bovengemiddeld niveau. Dit is dan eens goed nieuws voor onze fokkers.

Kortom: in alle schakels wordt momenteel geld verdiend. Nu maar hopen dat de stemming die er in de verschillende markten is ook vastgehouden kan worden. We weten uit ervaring maar al te goed dat hoge prijzen vaak een wankel evenwicht betekenen. Mooi duurt nooit lang.

Eigenlijk ook best een wrange constatering dat de pijn van de afgelopen jaren het tekort creëert waar de blijvers momenteel een beetje van kunnen profiteren. Uiteindelijk is het dan toch weer de varkenscyclus die gewoon zijn werk doet.

Kasper Bekker
Regiomanager TOPIGS Nederland

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer