Nieuwe veehouden is vooral openheid

Zes varkenshouders met lef werkten de afgelopen maanden aan een toekomstvisie waarin een praktische duurzame manier van veehouden centraal staat. Het project Het Nieuwe Veehouden sloot af met een presentatie van de plannen.

De zes plannen verschillen enorm van elkaar, maar hebben in ieder geval één gemeenschappelijke noemer: openheid. Contact met de consument en de directe leefomgeving staat in alle plannen centraal. Ook de beleving van varkensvlees, in combinatie met smaak, ging vaak over tafel. Een kort overzicht van de zes plannen:

Walnoot & Wilg
Een nieuw concept met de Duke of Berkshire is de droom van Kees Scheepens uit Oirschot. Hij heeft al ervaring opgedaan met dit zeldzame varkensras en wil met dit concept de echtscheiding tussen boer en burger ongedaan maken. De dieren gaan naar buiten, waar de naar verwachting 10.000 bezoekers per jaar deze manier van varkenshouden kunnen beleven. Binnen dit nieuwe concept krijgen de varkens alle ruimte om hun natuurlijk gedrag te vertonen. Scheepens hoopt de luxere delen van de varkens zelf te kunnen verkopen, net zoals hij nu ook al doet met het rundveeras Aberdeen Angus.

Piggy’s Palace
Als het aan Erik Stegink ligt verschijnt er aan de A1 bij Bathmen een varkensbeleefcentrum waar op een terrein van vijf hectare het beste varkensvlees van Nederland wordt geproduceerd. Bezoekers maken hier op een speciale manier kennis met de varkenshouderij, waarbij Stegink rendement wil combineren met beleving. Entertainment is een belangrijk onderdeel van het concept. De rest van zijn varkens wil hij blijven houden op de traditionele manier met aandacht voor duurzaamheid en welzijn.

(H)eerlijk samen
Mario Berkers uit Vlierden wil niet steeds meer van hetzelfde produceren. Hij zoekt nieuwe initiatieven waarin horizontale en verticale samenwerking met andere partijen een belangrijke plaats innemen. Welzijn staat voorop, onder andere door toepassing van het innovatieve Prodromi kraamhok. Hij gaat uit van ‘open’ stallen waarin de consument kan zien hoe hij varkens houdt. Door een barcode op de verpakking te scannen wil Berkers belangstellenden ook laten zien wat er in de stallen gebeurt. Het vlees is terug te traceren tot de oorsprong.

Frievar Merkvlees
Antibiotica-vrij, transparantie en onuitwisselbaar. Dat zijn voor Mark van Sambeek, medeoprichter van Frievar, belangrijke waarden van het vlees dat hij wil produceren. Het betrekken van de consument speelt een belangrijke rol bij het zoeken naar een betrouwbare afzet. Van Sambeek blijft de focus ook houden op gezondheid, iets wat de Frievargroep nu ook al doet. Vakblad Varkens volgde Mark van Sambeek tijdens de cursus. Lees zijn ervaringen.

De Dartelstal
De familie Ten Have uit Beerta werkt aan een concept met een gesloten kringloop dat in aanmerking moet komen voor twee sterren van de Dierenbescherming. De varkens kunnen buiten lopen en krijgen een voerrantsoen met lokaal geteelde Lupine in plaats van geïmporteerde soja. De mest gaat deels in de vergister en wordt op eigen land gebruikt. De verwachting is dat het speciale voer ook voor een speciale smaak van het vlees zorgt.

Zichtbare waardering
De laatste deelnemer wil nog niet met zijn naam naar buiten treden. Hij wil zijn plan eerst presenteren aan zijn directe omgeving, die voor de toekomst van zijn bedrijf een belangrijke rol speelt. De Brabantse varkenshouder wil met zijn bedrijf in de directe omgeving zichtbaar gewaardeerd worden voor de manier waarop hij varkens houdt. De varkenshouderij moet in balans zijn met de omgeving. Hij zoekt daarbij naar mogelijkheden om zijn bedrijf in te passen in de omgeving en om lokaal een netwerk voor energie en vleesafzet op te richten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  65 %
Meer weer