Kopgroep in het zicht houden!

Het rendement in de varkenshouderij is (te) laag! Gelukkig is er een enorme spreiding in rendement op de bedrijven. Wekelijks kom ik in de praktijk varkenshouders tegen die rendement halen. Het percentage bedrijven in deze groep is evenwel erg klein. Desalniettemin zijn ze er wel en dat maakt de vraag interessant hoe dit kan.

In de brancherapporten vanaf eind jaren 80, wordt standaard geschreven dat ‘gemiddeld’ niet goed genoeg is. Toch neigt de discussie zich toe te spitsen op de vraag hoe de sector tot meer rendement kan komen. Dat is een goed streven, maar het komt niet vanzelf.

 • Gaat het lukken om via EU-quotering in dieren een beter rendement te halen?
 • Kun je komen tot concepten die meer dan de kostprijs vergoeden?
 • Krijgt de varkenshouderij nog een keer te maken met een ei-effect (goede prijsperiode door te voldoen aan eisen die andere regio’s nog niet voor elkaar hebben)?

Ik ben zeker ook benieuwd naar de ideeën die het rendementsdebat gaat opleveren. Ook ik ben op dit punt actief in overleg met alle schakels uit de keten. Waarschijnlijk met dezelfde instelling als iedereen die de sector en de gezinnen een warm hart toedraagt. Doel is om tot een beter inkomen van de primaire producent te komen. Meningen zullen verdeeld zijn en resultaten laten zeker lang op zich wachten.

De normale verdeling die we in bedrijfsresultaten zien zal mijn inziens blijven bestaan. Er zitten bedrijven in de kop en er zitten bedrijven in de achterhoede. De uitkomst van de discussie is hopelijk dat de parabool opschuift naar meer bedrijven boven het gemiddelde. De achterhoede wordt zeker geen kopgroep, want we blijven vooruit fietsen. We keren halverwege de koers niet om.

Ook ik verwacht geen massasprint. Daarvoor is het verschil tussen de kopgroep en de bezemwagen te groot. In het peloton zitten veel bedrijven die zeker nóg kans maken om mee te blijven koersen. Enerzijds door mee te liften op een beter sector resultaat, anderzijds door te werken aan de ruimte die er ligt in de spreiding van de resultaten. Al zal die ruimte wel snel benut moeten worden.

Ten aanzien van de achterhoede denk ik dat we allen eerlijker moeten zijn. Die hekkensluiters hebben geen kans meer de ontstane achterstand in te lopen. Al maken die bedrijven een slag in rendement, dan nog zijn de (opgelopen) lasten die mee getorst moeten worden, veel te hoog.

De middengroep, die moeten we koesteren. Een goed rendement verkleint het risico dat deze bedrijven op achterstand komen. Daarbij kunnen zij met een hoger sectorresultaat in de koers blijven.
 

Paul Bens
Directeur DLV Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Ikigai Gisteren, 08:30
Wedstrijdje?! 24-01-2022

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer