Hybride+vlees+in+de+lift+bij+Van+Loon+Group
Nieuws
© Pixabay

Hybride vlees in de lift bij Van Loon Group

Hybride vlees maakt nu nog 3 procent deel uit van de omzet van Van Loon Group, in 2027 zal dat 7,5 procent worden. Dat vermeldt het veertiende jaarverslag op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen van dat vleesbedrijf. Tijdens de presentatie kregen media op 12 juni de gelegenheid een kijkje te nemen achter de schermen bij de productielocatie in Son (Noord-Brabant).

'Wij willen transparant zijn over onze ambities en wat we aan duurzaamheid doen', stelt CSO Roland van Loon. 'We zijn koploper op die strategische pijler, maar hebben ook kopzorgen. Het huidige politieke klimaat verjaagt de veehouderij, zet druk op de plantaardige sectoren en scherpt mogelijk alleen voor onze sector de spelregels aan voor het arbeidsmigrantenvraagstuk.' De beschikbaarheid van voedsel is volgens Van Loon straks niet meer zo vanzelfsprekend.

In het jaarverslag 'Good source. Great food' meldt Van Loon Group over 2024 een omzet van ruim 1,03 miljard euro. Het bedrijf telt 2.400 medewerkers verdeeld over negen locaties en verkocht in totaal 218.400 ton vleesproducten aan retail, foodservice en industrie, waarvan ruim 90 procent vers vlees betrof.

'Zo'n 3 procent van de vleesproducten is hybride; een ontwikkeling om samen met klanten in te spelen op de eiwittransitie. Met een vezel van eiwitisolaat uit veldbonen en erwten is het aandeel plantaardig te verhogen en de CO2-voetafdruk gunstig te beïnvloeden', legt Van Loon uit.

'Organoleptische eigenschappen van gemengde vleesproducten zijn gelijk of beter met 10 procent toevoeging van FiberFort. Onze ambitie is 7,5 procent van het volume vleesproducten in 2027 hybride', vervolgt Van Loon.

CO2-voetafdruk berekenen

Een innovatief speerpunt van het bedrijf is de exacte berekening van de CO2-voetafdruk van zijn grondstoffen. 'Via blockchaintechnologie en rekenen met echte cijfers van varkensbedrijven verwachten wij vlees met een lagere klimaatimpact te hebben dan de generieke praktijkwaardes', aldus Van Loon. 'Wil een retailer een specifiek programma draaien op een lage CO2-uitstoot, dan sturen we daarin samen met onze varkenshouders en kunnen we de meerkosten via ons kostprijsmodel vergoeden.'

Het bedrijf verwerkt jaarlijks ruim 1 miljoen Nederlandse varkens met minimaal 1 ster van het Beter Leven-Keurmerk. '5 procent heeft nu een krulstaart, maar voor 2030 willen we alleen vlees van ongecoupeerde varkens. Onze boeren zijn allemaal enthousiast, maar dierenwelzijn en wetgeving staan haaks op elkaar', meent Van Loon.

De CSO benadrukt ook het belang van aanpassing van regelgeving: 'De transportverordening moet op de schop om verspilling van hoogwaardig dierlijk eiwit te voorkomen en inkomensverlies bij varkenshouders te beperken.'

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    28° / 19°
    20 %
  • Maandag
    20° / 17°
    50 %
  • Dinsdag
    21° / 13°
    20 %
Meer weer